Ugrás a tartalomra

Arany Érdemkereszt a budafoki „ezermesternek” - Videóval frissítve!

2020. november 13. péntek
Bakos Miklós gyümölcsöző fa- és emberszeretete
Arany Érdemkereszt a budafoki „ezermesternek” - Videóval frissítve!

Neve évtizedek óta fogalom a kerületben, de fővárosszerte is ismert. A Borkő utcában működő Bakosfa Kft. egy kis asztalosműhelyből nőtte ki magát nagyüzemként és nagykereskedésként. Bakos Miklós cégtulajdonos és lokálpatrióta október végén vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet. Gratulálunk!

Hányszor leírtuk már róla, hogy minden szavából sugárzik Budafok-Tétény iránti szeretete, valamint azt, hogy a munkája szerelmese, aki itt, családján kívül is meglelte boldogságát. Ötszintes birodalmában kapott helyet az egész nap nyitva tartó Ezermester barkácsbolt „ezernyi” szerszámával, ahol gyakran találkozhatnak vele a vásárlók. Bakos Miklós minden és mindenki iránt nyitott immár három és fél évtizede, s ahol tud, segít. A kitüntetést az átadáskor így indokolták a Pesti Vigadóban: „…Bakos Miklósnak Budafok-Tétény társadalmi életében betöltött aktív szerepe, valamint a rászorulók megsegítése és a határon túli magyarság támogatása érdekében végzett jótékonysági munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozom.” 

– Augusztus 20-ára kaptam ezt a rangos elismerést Áder János köztársasági elnöktől, de a járványhelyzet miatt két hónappal később, október 26-án adták át a Vigadóban ünnepélyes keretek között, amely nagy boldogsággal töltött el – ezekkel a szavakkal fogadta gratulációnkat Bakos Miklós, akitől megkérdeztük: – Mióta és hogyan segíti a rászorulókat, illetve a határon túli magyarokat?

– A Nemzetközi Szent György Lovagrend főkincstárnokaként legalább másfél évtizede – válaszolta. – Például Erdélybe rendszeresen támogatjuk a Lábnyik nevű kis faluban a társadalmi összefogással épült magyar házat, a magyar közösséget és iskolát. Az ottani gyerekeket az önkormányzatunk balatoni nyaralójában üdültetjük évente két hétig, és ezalatt a fővárossal is megismertetjük őket. Ezenkívül a kárpátaljai magyarokat és a kerületi civil szervezeteket is szívesen támogatom, s egy igen tehetséges helyi sportolót, Molnár Janka atlétát is, akire más most büszkék vagyunk. 

– Miért áldoz ilyen célokra a saját vagyonából?

– A Bakosfa Kft. háromszor nyert Társadalmi Felelősségvállalási, egyszer üzletetikai díjat, én pedig kétszer lettem az év vállalkozója. Ezek a díjak arra köteleznek, hogy jó, minőségi munkát végezzek, végezzünk. Aki komolyan gondolja, hogy lokálpatrióta – én ipari tanuló is itt voltam a kerületben –, annak kötelessége, hogy segítsen lakóhelyén, ahol tud. S ha teheti, határon túl is! Mert hiszek abban, hogy az a sok jó, amit szétszórunk, előbb-utóbb visszaszáll ránk.

– A Bakosfa példaértékűen családbarát vállalkozás is...

– Igen, és erre is büszke vagyok. Van étkezdénk, az ebéd felét álljuk, tízóraira, uzsonnára ingyen jár gyümölcs, évente kétszer pedig családi napot tartunk sporttal, eszem-iszommal, és valamennyiük rendelkezésére áll egy ötszáz négyzetméteres edzőterem a felfrissülésre. Az is a „családbarátság” része, hogy a tizenkét órai nyitva tartásban heti három napot dolgoznak munkatársaink, két szabadnap jár, amit ha összevonnak a szombattal és a vasárnappal, minden héten négy napig pihenhetnek, ami igazán vonzóvá teszi a munkahelyet. Az új dolgozót pedig azonnal beteszem valamelyik sportcsapatba, hogy minél előbb megtalálja helyét közösségünkben. Több mint tíz éve versengenek a csapataink, négy sportágban mérik össze a tudásukat, bowlingban, fociban, pingpongban és lövészetben. Az a célom, hogy aki nálam helyezkedik el, jól érezze magát, szeressen 
bejárni.

(Temesi László)