Ugrás a tartalomra

Április 3-án lesznek az országgyűlési választások

2022. január 13. csütörtök
Áder János köztársasági elnök április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás időpontját.
Április 3-án lesznek az országgyűlési választások

A hivatalos választási kampányidőszak 50 nappal a választás napja előtt, február 12-én indul. A választási értesítőket február 5-től fogják kézbesíteni.

Február végére kiderül, mely pártok állíthatnak országos listát, és ismerni fogjuk az egyéni választókerületi jelölteket is.

Az országgyűlési képviselők száma 199, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93-at országos listán választanak. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat.

Az országgyűlési választással egy időben, szintén április 3-án rendezik meg a gyermekvédelmi népszavazást. A gyerekek szexuális felvilágosítása témakörében tartott népszavazáson négy kérdésre válaszolhatnak igennel vagy nemmel. Magyarországon most először a parlamenti választással egy időben népszavazáson is kinyilváníthatja véleményét 8,2 millió választópolgár.

A Nemzeti Választási Iroda hamarosan élesíti a választási tájékoztató honlapot. Az NVI arra biztatja a választókat, hogy jelentkezzenek szavazatszámláló bizottsági tagnak, ezzel hozzájárulva a választások tisztaságához.