Ugrás a tartalomra

Álomvilág babáknak a Klauzál Házban-Videóval frissítve!

2020. szeptember 24. csütörtök
Szigorú óvintézkedések mellett tartották meg az V. Babafesztivált a Klauzál Házban
Álomvilág babáknak a Klauzál Házban-Videóval frissítve!

A szervezők a legnagyobb odafigyeléssel tervezték meg az idei Babafesztivált a Klauzál Házban, így a programok nagy része a művelődési központ hatalmas kertjében volt, hogy a szülők és a gyerekek a megfelelő távolságban tudjanak felhőtlenül szórakozni.

A ház bejárata előtt egy színes ugrálóvár és állatsimogató várta a gyerekeket. A kicsik bátran léptek közelebb a kis csacsihoz, a bárányhoz és a kecskéhez, hogy megsimogathassák őket. Az épületbe belépve lázmérés és kézfertőtlenítés történt, még a kicsiknél is. A rendezvényen kötelező volt a maszk használata a felnőttek számára. „A családoknak óriási szükségük van a közösségi programokra, ezért szigorú óvintézkedések mellett tartottuk meg az idei második babafesztivált” – mondta Karsay Dóra, a rendezvény szervezője. Idén tavasszal még pont a pandémiás helyzet kihirdetése előtt sikerült megszervezni a fesztivált. A programok között szerepelt a Bébiúszás-oktatók Első Országos Egyesületének szervezésében nyílt óra az uszodában, baba-mama torna, családi fényképezkedés, versenyjátékok, tanácsadások és vidám, önfeledt játék a szabadban. Az előző években 100-150 család vett részt a rendezvényen, idén 60-70 kerületi kisgyermekes család érkezett. A szakemberek által tartott tanácsadások most nem csoportosan, hanem egyénileg zajlottak a termekben. Ilyen volt például a babamozgató, melyet Dankuliné Gazsovics Edit tartott. „Mozgásfejlődéssel kapcsolatos gyógytornászként dolgozom már 24 éve a kerületben. Az édesanyák legtöbbször a kúszás, mászás kimaradásával keresnek meg, de nem ritka, hogy a szülők aszimmetrikus tartást vélnek felfedezni gyermekük mozgásában” – mondta a szakember.

A Gézengúz Alapítvány rendszeres résztvevője a rendezvénynek, idén is nagy segítséget nyújtottak a tanácsot kérő szülőknek. Az általuk tartott speciális foglalkozásokon rengeteget tud fejlődni a babák mozgása. Sok édesanya próbálta ki a Kanga Tréninget, melyet Eppel-Czinke Anita tartott az egyik teremben. Amíg a babák játszottak a szőnyegen, addig a mamák zenére tornáztak. „A szülés utáni testmozgást biztosítja ez a torna. Azok az izmokat, amik erős igénybevételt kaptak a terhesség, a szülés és az azt követő időben, próbáljuk újra formába hozni” – mondta az edző. Hozzátette még, hogy a lelki töltet is nagyon fontos az anyukák számára. Ilyenkor közösségben lehetnek, nem pedig a négy fal közé zárva. Minden pénteken reggel 9 órakor a DunaFokon kangaedzést tartanak az érdeklődők számára. A Védőnői Szolgálat most is hasznos tanácsokat adott a családoknak az anyatejes táplálásról. Sokan voltak kíváncsiak a mosipelusra és a hordozó kendős előadásra. A kamarateremben mászó- és kismotoros versenyekre nevezhették be a szülők a gyerekeket. A legkisebbektől a totyogókon át egészen a szaladós babákig mindenki rajthoz állhatott. A verseny eredményhirdetésén Karsay Ferenc polgármester adta át a díjakat és az ajándékcsomagokat. A tervek szerint jövő tavasszal ismét lesz babafesztivál.

(Viszkocsil Dóra)