Ugrás a tartalomra

Állatok Világnapja az óvodákban

2020. október 08. csütörtök
Az Állatok Világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halálának napja. Az Egyesített Óvodában egy héten keresztül játékos formában ismerkedhettek meg a gyerekek különféle állatokkal.
Állatok Világnapja az óvodákban
A Ficánka Tagóvodában állatos meséket olvastak az óvónénik, verseket, dalokat tanultak meg a kicsik és gyurmából állatokat formáztak, majd dramatizáltak velük. A hét utolsó napján érzékenyítő foglalkozás keretében Erika néni pedagógus kisállatait nézhették meg a gyerekek. Testközelből láthattak kutyát, két cicát, két gekkót, kígyót, agámát, madárpókot és skorpiót is. A gyermekek élvezettel nézték és simogatták - már akit lehetett - az állatokat és tapasztalatokat szereztek a felelősségteljes állattartásról.

A Maci Tagóvoda minden csoportszobájában más és más alkotás készült az állatos héten. A nagyobbak már saját elképzelés alapján alkották meg kedvenceiket, míg a kisebbek süniket és csigákat formáztak magvak és gesztenye felhasználásával. A Micimackós gyermekek ujjbábok segítségével ismerték meg Mehemed, a török történetét. Az előadás akkora sikert aratott, hogy többször is meg kellett ismételni, majd közösen, tenyérfestéssel készítettek tehenet. A Bagoly csoport tagjai a festett tökmaggal díszített gyurmabagoly mellett sütit is sütöttek, amely szintén a bölcs madarat ábrázolta. A Fülesek tenyérfestéssel, valamint az újrahasznosítás jegyében papírtányér festésével is alkottak: a faliújságra zebrák, oroszlánok, medvék és madarak kerültek, igazi állatkertet varázsolva rá. A Nyuszi csoportosok a gyurmázás mellett a témához kapcsolódó kirakóval, párosítóval tevékenykedtek. A Méhecske csoportba az Internet segítségével több háziállatot is sikerült „becsalogatni”, melyeket a hangjuk alapján kellett felismerni a gyermekeknek. A napot minden csoportban mozgásos játékokkal, mozgásutánzással zárták az óvodapedagógusok, így kutyáktól, cicáktól, medvéktől, kígyóktól volt hangos az óvoda. A sok izgalmas program mellett ezen a héten még egy nagy eseményre készült az óvoda. Szeptemberben megpályázták a Madárbarát óvoda címet, melynek elnyeréséhez első lépésként madárodút helyeztek ki az udvarra. Minden csoport egy-egy alkalomhoz illő mondókával, verssel, dallal készült, melyek előadása után a kertész bácsi elhelyezte az odút. A Maci Tagóvoda apraja-nagyja izgatottan figyelte őt, miközben az óvónénik elmondták, hogy milyen magvakkal fogják majd etetni a madarakat a hideg beköszöntével.

Viszkocsil Dóra