Ugrás a tartalomra

Aktív budafok-tétényi jelenlét a 27. Tusványoson

2016. július 25. hétfő
Idén is vonzó, hiteles márkanévnek bizonyult a „Budafok-Tétény a főváros bornegyede” az erdélyi szabadegyetemen
Aktív budafok-tétényi jelenlét a 27. Tusványoson

Kisváros nagy sikere: sokan voltak kíváncsiak a kerületünkkel kapcsolatos hírekre, információkra. Világraszóló sportsikerek esélyei, előzményei, a jégkorong támogatási lehetőségei, beruházási-fejlesztési elképzelések, a közigazgatási és közoktatási reformtervek helyi szintű kihívásai, lehetséges önkormányzati válaszok a világpolitika kihívásaira – minderről szó esett azokon a kerekasztal beszélgetéseken, fórumokon, amelyeken meghívott előadóként részt vett Budafok-Tétény polgármestere is. Karsay Ferenc azt hangsúlyozta, polgármesterként rendkívül fontosnak tartja, hogy Budafok-Tétény, a „kisváros a nagyvárosban” ne csak a fővárosban, hanem az egész Kárpát-medencében „felkerüljön a térképre”. Legyen ismert és elismert, mint „a főváros bornegyede”, illetve, mint kiemelkedő kulturális értékekkel és eredményekkel büszkélkedő kerület.

A „Per aspera ad astra”, azaz a „Tövises út a csillagokig” mottójú teltházas pódiumbeszélgetésen az egyre népszerűbb sportággal, a jégkoronggal kapcsolatos aktualitások voltak terítéken, több élsportoló és szakvezető részvételével. Polgármesterünk, mint egykori válogatott játékos és edző, azt hangsúlyozta, örvendetes, hogy egyre komolyabb támogatást kap a jégkorong utánpótlás-nevelés. A kezdő gyerekeken és edzőiken ne legyen teljesítménykényszer, a fiatalok váljanak életrevaló, erős erkölcsi tartással rendelkező emberekké, szeressék, élvezzék a mozgást és ezt a nagyszerű sportágat – mondta Karsay Ferenc. Szólt arról is, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működését szeretné segíteni egy budafoki jégkorongcsarnok megépítésével, ahol a székelyföldi szakemberek továbbképzése, a gyerekek edzőtáborozása is megvalósítható lenne.

Ugyancsak csütörtökön Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettessel és Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel közösen Karsay Ferenc budafok-tétényi polgármester is részt vett a BUDAPEST - DEPO SÁTOR színpadán tartott Budapest brand című pódiumbeszélgetésen. Itt kerületünk vezetője a többi között azt hangsúlyozta, hogy a sváb hagyományokkal rendelkező nagyvárosi kisváros lakói erős települési identitással rendelkeznek, a borpincéiről ismert település büszke a hagyományaira, saját értékeire. A város szintű saját márkaépítés tehát Budafok-Tétényben a civil szféra erős támogatásával, részvételével történik – mondta Karsay Ferenc.

Pénteken a KÓS KÁROLY SÁTOR színpadán az „Itthon! Avagy hogyan tovább Európa közepén? – Önkormányzatok a világpolitika viharában” címmel tartott fórumon több magyarországi és Kárpát-medencei települési vezető, köztük Budafok-Tétény polgármestere azt hangsúlyozta, a migrációs válság csak tovább erősítette a magyarság összefogását, kölcsönös, egymást segítő együttműködését.  Ebben alapvető szerepe és feladata van az önkormányzatoknak. A magyarságot érintő legfontosabb kérdésekben ugyanis települési szinten megvan az összhang, a válsághelyzetek összekovácsolják a közösségeket, nem pártpolitikai színezetű viták jellemzik a helyi közéletet.Karsay Ferenc felhívta a figyelmet, hogy Budafok-Tétény mindig élen jár a nemzeti összefogást segítő kezdeményezések terén, így volt ez legutóbb is, amikor másfél évvel ezelőtt elsőként fordult felhívással a hazai önkormányzatokhoz azt kérve, hogy támogassanak egy-egy kárpátaljai magyar települést, az ottani nehéz gazdasági helyzetben ez által segítve az ottani nemzettársainkat.