Ugrás a tartalomra

Ahány ember, annyi csodálatos világ

2023. december 09. szombat
A Hugonnai Vilma Általános Iskola diákjai adtak bensőséges karácsonyi műsort a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából
Ahány ember, annyi csodálatos világ

Ünnepséget tartottak a budafok-tétényi, fogyatékkal élő embereknek december elsején a Cziffra Központban a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából, amelyen a Hugonnai Vilma Általános Iskola diákjai adtak bensőséges, szívet-lelket melengető karácsonyi műsort.

Az 5.a-sok, köztük vendégként az ettől az évtől kempelenes Berta Mór, az Állj mellém! című Edda-számot adták elő jelnyelven, az első és második osztályos „nagylányok” hópihékként léptek színpadra, a negyedikesek és a náluk nagyobbak egy Betlehem előadással készültek erre a napra. A 3.a osztály karácsonyi dalokat énekelt, Kastély Lóránt (5.a) pedig harangjátékon adott elő két dalt. A hugonnais programban helyet kapott Móra László Karácsony édes ünnepén című verse is Bende Vivien, Farkas Zoé és Spataru Rebeka előadásában, majd zárószámként felcsendült a Mindannyian mások vagyunk című Halász Judit-dal az 5.a-sok jelnyelvi előadásában.

A kiváló produkciókat a gyerekeknek és az őket felkészítő Tamaskáné Fekete Erika igazgatónőnek, Nédermann Tünde tanárnőnek és Kató Gyöngyinek köszönhetjük. A műsort, amelyen Vizi Sándor önkormányzati képviselő is részt vett, Berta-Benyus Anita, a Szikra Tehetséggondozó Egyesület atipikus fejlődés szakembere vezette, jelnyelven tolmácsolt Izsákiné Krizsán Tímea.

A színházteremben helyet foglaló vendégeket Dankóné Hegedűs Jolán üdvözölte.

– A fogyatékosság nem személyes probléma, hanem egy olyan kérdés, amelynek kezelése társadalmi összefogást igényel. Fontosnak tartom, hogy az érintett személyek ne maradjanak magukra nehézségeikkel, gondjaikkal, ne szigetelődjenek el. Hiszem, hogy kölcsönösen segíthetjük, formálhatjuk egymást, hiszen az önök tapasztalatai hozzájárulnak ahhoz, hogy együttműködőbbek, nyitottabbak, szolidárisabbak legyünk. Így formálhatjuk a környezetünket, és erre most óriási szüksége van a világnak – mondta köszöntőjében az alpolgármester, aki arra bátorította a fogyatékkal élőket, hogy lehetőségeikhez mérten vegyenek részt a kerület életében, jöjjenek el a kulturális rendezvényekre, ezzel is gazdagítva Budafok-Tétény közösségét.

A kerület önkormányzata vendéglátással és ajándékkal készült erre a napra. 

1992-ben az ENSZ nyilvánította december 3-át a Fogyatékkal élők világnapjává. Budafok-Tétényben a Mozgássérültek Magyarországi Egyesületének kerületi régiója, a Reménysugár Habilitációs Intézet, valamint a Szociális Szolgálathoz tartozó Napraforgó Fogyatékosok Klubja és támogató szolgálata foglalkozik a fogyatékossággal élő emberekkel.

Tamás Angéla