Ugrás a tartalomra

Adókat töröltek el Budafok-Tétényben

2020. április 03. péntek
A koronavírus-járvány miatt a késedelmes befizetések esetén nem jár büntetés
Adókat töröltek el  Budafok-Tétényben

Január elsejétől nem kell fizetni a magánszemélyeknek garázsadót, valamint kommunális adót a lakáscélra használt ingatlanok után. Budafok-Tétény önkormányzata ezzel enyhíti a lakosság kiadási terheit.

Már minden háztartásba megérkeztek az önkormányzattól azok az értesítések, melyben az olvasható, hogy a képviselő-testület tavaly év végén úgy döntött, hogy csökkenti vagy el is törli a kerületiekre eddig kirótt adók egy részét. A fennmaradó adók levélben meghatározott első fizetési határideje március 16-a volt, melyet a koronavírus-járvány terjedése miatt sokan nem tudtak teljesíteni. Budafok-Tétény önkormányzatának hivatala nem fog emiatt büntetést kiszabni a később fizetőknek.

Az új határozat alapján megszüntették a kerületben a kommunális adót azok számára, akik életvitelszerűen élnek a lakásukban, és az ingatlan hasznosításából bevételük nem származik. Emellett sokakat érintett, hogy eltörölték a magánszemélyek garázsadóját is. Azoknak viszont, akik nem lakás-, hanem kereskedelmi célra használják az ingatlanjukat, magasabb adót kell fizetniük. A képviselő-testület elfogadta a helyi adórendelet módosításáról szóló polgármesteri javaslatot is. Eszerint az idei évtől az az adózó, aki az adóév első napján (január 1-jén) a XXII. kerületben lakóhellyel rendelkezik, saját maga vagy közeli hozzátartozója életvitelszerűen tartózkodik a lakásban, és a lakás hasznosításából jövedelme nem származik, mentesül a kommunális adó megfizetése alól.

Továbbá eltörölték még a magánszemélyek tulajdonában álló gépjárműtárolók után fizetendő építményadót is. Ez ösztönzőleg hathat a gépjárművek ingatlanokon belüli elhelyezésére, így csökkenhet az egyre fokozódó parkolási probléma a kerületben. Mindez közel 20 ezer kerületi lakost érint. A rövid vagy hosszú távú lakáskiadással, vagy az ingatlan egyéb hasznosításával foglalkozó adózókat továbbra is terheli majd a kommunálisadó-fizetési kötelezettség. A mentességi szabályt természetesen az önkormányzati lakások bérlőire is kiterjesztették. A mentességi szabályokkal egyidejűleg az adó mértékét a tényleges adómaximum alatti mértékben (30 000 Ft/lakás/év) határozták 
meg.

(Viszkocsil Dóra)