Ugrás a tartalomra

A világ legkorszerűbb mentőautója Budafokon

2020. június 04. csütörtök
Vadonatúj mentőautóval gazdagodott a mentőállomás
A világ legkorszerűbb mentőautója Budafokon

Ünnepélyes keretek között adtak át egy vadonatúj mentőautót a Budafoki Mentőállomásnak, kiváltva ezzel egy már kiszolgált járművet. Az átadáson a helyi összefogás jegyében Karsay Ferenc polgármesterrel, Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterrel együtt vett részt Németh Zsolt fideszes és Molnár Gyula szocialista országgyűlési képviselő is.

– Az elmúlt időszakban nagyon sokat foglalkoztunk az egészségügy helyzetével a koronavírus-járvány miatt, ezért is örvendetes a mai nap, mert végre nem erről szól, hanem egy mentőautó átadásáról – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a kormányzat nagyon jelentős erőforrásokat koncentrál az egészségügyre. Kiemelte: a közelmúltban döntés született arról, hogy a kormány Budapesten és Pest megyében 700 milliárd forintot fog fordítani erre a területre. Ebben kiemelkedő szerepet játszik a mentőautók cseréje, mert kulcsfontosságú, hogy a mentők minél gyorsabban odaérjenek a betegekhez. Az utóbbi tíz évben a folyamatos autócserékkel a gépkocsik több mint 7 éves átlagéletkorát sikerült 4,77 évre leszorítani.

– Azt is lényegesnek tartom, hogy Budafok-Tétény önkormányzata magáénak érzi ezt a mentőszolgálatot. Keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel további támogatást nyújthat a mentők munkájához, ezért tervbe vettük, hogy a közeljövőben elektromosan nyíló kapuval segítjük a mentőautók gyorsabb kiállását – tette hozzá a politikus.
Karsay Ferenc polgármester a biztonság fontosságát emelte ki.

– A biztonságot igényeljük a legjobban, de ez csak akkor derül ki számunkra, amikor elveszítjük azt, ahogy ez a járvány időszakában történik. Mi önkormányzatként a mentők biztonságára gondoltunk, amikor átadtuk az állomásnak az ózongenerátort, amellyel vegyszermentesen fertőtleníthető nemcsak a mentőautó, de az épület helyiségei is – mondta a kerület elöljárója. Engelbrecht Imre, a Közép-magyarországi Régió orvos igazgatója (OMSZ) köszönetét és háláját fejezte ki a kerület lakosságának, hogy nem feledkezett meg a bajtársakról, és szinte minden nap biztosította, illetve biztosítja az ellátásukat.

Érdeklődésünkre válaszolva Engelbrecht Imre arról beszélt, hogy az ország 255 mentőállomásán folyamatos a gépjárműcsere, amit vagy a mentőautó kora, vagy a megtett kilométer indokol. Hozzátette: a most átadott Volkswagen a világ legkorszerűbbnek tartott mentőautója, ez az első olyan típus, amelybe rámpán lehet feltolni a beteget.
A Budafoki Mentőállomás megbízott vezetője, Illés Csaba arról tájékoztatta lapunkat, hogy hat mentőautójukból négy dolgozik folyamatosan, kettőt pedig vészhelyzetre tartalékolnak. Autóik évente 190 ezer kilométert tesznek meg a napi 15-25 riasztás alkalmával. A Volkswagen Crafter mentőautó átadásán megjelent még Molnár Gyula szocialista országgyűlési képviselő, valamint Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármester.

(Tamás Angéla)