Ugrás a tartalomra

„A szomorú emlékezés ideje”

2024. január 19. péntek
A doni hadsereg tragédiájára emlékeztek a Donát-hegyi keresztnél
„A szomorú emlékezés ideje”

Az idei esztendő legelején, a szokásokhoz híven január 6-án a Don-kanyarban elesett áldozatok emléke előtt tisztelegtek a „kerület gyöngyszemének” emlegetett Donát-hegyen.

A téliesre fordult, hideg idő ellenére a Baross Gábor-telepi Polgári Kör szervezésében népes tömeg – zömmel helyi lakosok, iskolás fiatalok – gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a doni áttörés miatt odaveszett magyar hősök emléke előtt.

A polgári kör vezetője, Bodnárné Fehér Erzsébet köszöntőbeszédében kifejtette: a doni áttörés napja a magyar emberek és a honvédség történelmébe is fekete napként íródott be. Mint mondta, a rendezvény a civil szervezetük örökös és tiszteletbeli elnöke, a kerület díszpolgára, Pelikán Imre emberi nagyságának is szól. A szervezet hajdani vezetője ugyanis részese, túlélője volt az akkori véres eseményeknek, és élete végéig fontosnak tartotta az 1943. januári harcokban szívósan védekező magyar honvédek helytállását hangsúlyozni. – A néhány éve, 2016. január 10-én elhunyt Pelikán Imre személyét örökre szívünkbe zártuk – fogalmazott az elnök asszony.

A megemlékezés a közösen elénekelt Himnusszal kezdődött, majd a polgári kör legújabb, örökös és tiszteletbeli tagjait avatták fel ünnepélyes keretek között, nevezetesen azt a két lokálpatrióta vállalkozót – Kéri Lászlót és Kiss Tibort –, akiknek jelentős anyagi támogatásával – még Pelikán Imre vezetése alatt – felállították a Donát-hegy csúcsán a keresztfát, mára pedig ki is világították, hogy messziről is látható legyen. Az ünnepség vezérszónoka, Monos-toryné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára bensőséges hangvételű történelmi összefoglaló beszédében egy magyar katona naplóbejegyzéseit idézte, majd a csaknem reménytelen küzdelemben is állhatatos magyar honvédek hazaszeretetét emelte ki. A megemlékezésen fellépett Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész, és az alkalomhoz illő népdalcsokor és zenei összeállítás hangzott el a Bukovinai Székely Népdalkör, Pollák Miklós gitáros és a Budafoki Bikanyak Férfikórus jóvoltából. A rendezvény végén a kerület vezetői, a kerületi civil és politikai szervezetek képviselői, intézményvezetők koszorúzták meg a Donát-hegyi kegyhely emlékművét, majd a résztvevők közösen elénekelték a Szózatot.

(Pósa Károly)