Ugrás a tartalomra

A szmolenszki tragédia áldozataira emlékeztünk

2021. április 14. szerda
Április 10-én, a három éve felavatott Szmolenszk-emlékműnél helyeztek el koszorút a 2010-ben történt légikatasztrófa évfordulója alkalmából, amelyben 96 lengyel, köztük Lech Kaczyński köztársasági elnök vesztette életét.
A szmolenszki tragédia áldozataira emlékeztünk

2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök adta át ünnepélyes keretek között a Makoldi Sándor szobrászművész által alkotott Mementó Szmolenszkért emlékművet, amely része a budafoki Duna-part megújított szakaszának. A DunaFok szabadidőpark Budapest és Budafok-Tétény önkormányzata együttműködésében, a TÉR_KÖZ pályázat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

A koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben zajlott a megemlékezés, amelyen részt vett Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc polgármester, Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester, Jerzy Snopek lengyel nagykövet, a Budafok-tétényi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és a nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Kállainé Jakab Ágota. Az emlékműnél tiszteletét tette a Honvédelmi Minisztérium kerületünkbe látogató parlamenti államtitkára, Németh Szilárd is.

A lengyel nagykövet elmondta, hogy a Szmolenszk-emlékmű az első, ami emléket állít a katasztrófában elhunytak számára, Karsay Ferenc polgármester pedig így fogalmazott:

,,Azok az igazán jól működő emlékhelyek, amiket az emberek a mindennapi életükben tudnak használni, azt érzik igazán magukénak.”

Németh Zsolt országgyűlési képviselő a lengyel-magyar összetartásról nyilatkozott a Promontor Tv részére: ,,Az elmúlt évszázadokban nagyon sok közös élménye volt a magyaroknak és a lengyeleknek. A legjellemzőbb sajátossága ezeknek a közös élményeknek, hogy amikor az egyik nemzetet valami súlyos katasztrófa, tragédia érte, akkor a másik nemzet demonstratívan kifejezi a szolidaritását.”

A szűk körű megemlékezés az emlékhely megkoszorúzásával zárult.