Ugrás a tartalomra

A szmolenszki tragédia áldozataira emlékeztünk

2019. április 11. csütörtök
A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és Budafok-Tétény Önkormányzatának közös szervezésében tartottak megemlékezést a magyar-lengyel barátságnak szentelt Mementó Szmolenszk emlékműnél.
A szmolenszki tragédia áldozataira emlékeztünk

A tavaly felavatott Mementó Szmolenszk emlékművet a 2010-ben történt légikatasztrófa évfordulójára állították, amelyben 96 lengyel vesztette életét, köztük Lech Kaczyński köztársasági elnök. Az április 10-i megemlékezésen Karsay Ferenc úgy fogalmazott: a Mementó Szmolenszk emlékmű kifejezi, hogy osztozunk a lengyel nép gyászában. 

,,A magyar-lengyel sorsközösség nem csak a régmúlt szép hagyománya, tovább él és erősödik napjainkban is. A magyarok és a lengyelek útja, harca, célja közös.  Megóvni otthonainkat, megőrizni nemzetinek és kereszténynek országunkat, Európát.” – tette hozzá a polgármester.

Małgorzata Radwan-Vass, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megbízott intézményvezető asszony háláját fejezte ki az emlékmű létrejöttéért, majd felidézte a tragédia napján történteket. ,, Mindannyian emlékszünk arra a 2010. április 10-i reggelre. Arra a mély fájdalomra, a hatalmas kétségbeesésre. Az a reggel tragédia volt az áldozatok családtagjainak s hozzátartozóinak, valamint egész Lengyelország számára.” – emlékezett vissza.

,,Emlékezz Szmolenszkre. Mementó Szmolenszk. És mi emlékezni is fogunk.” – fejezte be beszédét a lengyel megbízott intézményvezető asszony.

A megemlékezés koszorúzással zárult, ahol a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a kerület önkormányzati vezetői, az Országos Lengyel Önkormányzat, a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesület képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Fotó: Horváth Tamás