Ugrás a tartalomra

A sikerek kulcsa az együttműködés

2021. augusztus 25. szerda
Karsay Ferenc: Büszke vagyok arra a megállapodásra, amelyben szinte minden politikai erő kinyilvánította, hogy támogatja a közös kerületi ügyeket
A sikerek kulcsa az együttműködés

A sikerek kulcsa az együttműködés

– Idén kisebb volumenű esemény lesz Budafokon, mint a hagyományos pezsgő- és borfesztivál. Miért nem lehetett nagy fesztivált szervezni?

– A járvány sajnos még mindig velünk van, ez a fő oka, hogy kisebb rendezvény lesz idén. Harminckét évvel ezelőtt rendeztük meg az első borfesztivált, az idei lesz a harmincegyedik alkalom, mert a tavalyi elmaradt a pandémia miatt. Akkor az utolsó pillanatban kellett lemondanunk a fesztivált, pedig minden meg volt szervezve. Idén nem szerettünk volna így járni, ezért a járványügyi előírások esetleges szigorodására is készülve több kisebb helyszínt jelöltünk ki a rendezvényre. Egy nagy fesztiválhoz tavasszal kellett volna elkezdeni a szervezést, lekötni a fellépőket, megszervezni az infrastruktúrát, a pavilonokat, a színpadokat, a hangosítást és szinte mindent, ami ehhez kell. Ha ezeket lekötjük, akkor ki is kellett volna fizetni. Nem tudtuk azonban, hogy meg is tud-e valósulni, amit előre kifizetünk.

– Milyen program lesz a Budafoki Bornapokon?

– Jó programokkal készülünk, a központ idén is az Oroszlános Udvar lesz, ahol nagy színpad épül, amelyen a fő attrakció szeptember 3-án, a nyitógálán a 100 Tagú Cigányzenekar fellépése lesz. A világhírű együttes a kerületünkben már letelepedett, itt próbál, és fergeteges sikerrel koncertezik országszerte. A vendégük a Swing à la Django lesz, amely szintén kötődik a kerülethez, és lesz egy sztárvendég is Takács Nikolas személyében. Természetesen védekeznünk kell a rendezvényen is a járvány ellen, ezért mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát, és a bornapokra hozza magával a védettségi igazolványát, mert a zárt, elkerített helyszíneket, például az Oroszlános Udvart majd csak ennek felmutatásával lehet látogatni.

– Lesznek új helyszínek is?

– Igen. Például a Magdolna Udvar, amelyet a nyáron adtunk át, és nagyon elegáns, jó terepe lesz a programoknak. A Városház tér Borligetté alakul, de a Szieszta Ponton is különlegességek várják a vendégeket. A nagy tömeg elkerülése érdekében nem lesznek a Kossuth Lajos utcában árusok, de az egyes helyszíneken kisebb létszámban őket is meg lehet majd találni. Nyitva lesznek a főbb pincészetek is. Külön kiemelném a Kemendy Pezsgőműhelyt, amely az alapításának ötödik évfordulóját ünnepli és nyitva lesz a látogatók számára, itt is színpad lesz, egy nagyon elegáns környezetben, prémium pezsgőket kínálva. 

– Említette a Kossuth Lajos utcát, amely nyilván a felújítása miatt is kiesik most a főbb helyszínek közül. Igaz az, hogy ennek már augusztus végére el kellett volna készülnie?

– Nem ígérték egyértelműen, de mi ezt kértük. Ebben az ötéves önkormányzati ciklusban a főváros egyetlen út felújítását tervezte a kerületben, a Kővirág sorét. Mivel az Budafok-Tétény számára egy marginális jelentőségű útszakasz, kértük, hogy inkább a Kossuth Lajos utcát korszerűsítsék, mert ez a városrész főutcája és az állapotáról rengeteg jogos panasz érkezett. A felújítás két részből áll, egyrészt elvégeznek egy gázvezetékcserét, másrészt felújítják az útburkolatot. A gond az, hogy az útépítő és a közmű-kivitelező nem hajlandó párhuzamosan dolgozni, pedig amint végeztek egy szakaszon a gázvezetékkel, azon a helyen már lehetne aszfaltozni. Ezt jeleztük a fővárosi szakembereknek, de nem fogadták el. Előbb a közműépítő lefekteti a gázvezetéket, visszatemeti, részben leaszfaltozza. Majd jönnek a fővárosi útépítők, akik újra felmarják az egészet és ismét aszfaltoznak. Ez nemcsak sokkal időigényesebb, de szerintünk pénzkidobás is. Egy határozott kérésünk volt még, hogy az iskolakezdéskor legyen átjárható a Kossuth Lajos utca. Ezt vállalta is a fővárosi cég. Köszönjük. Megkönnyítik a tanévkezdést a környék intézményeiben. Előreláthatólag az egész munka azonban legkorábban csak október végén fejeződhet be. Erre egy kissé keserűen azt szoktam mondani, hogy végre mi is teljes jogú budapesti kerületté váltunk, mert mi is megkaptuk a fővárostól a saját dugónkat.

– Ráadásul miután átadják a Kossuth Lajos utcát, kis idő múlva újra le kell majd zárni az út végét a Tóth József utcai körforgalom építése miatt.

– Ez Budafok-belváros felújítási projektjének része régóta. Karácsony Gergelyék azt ígérték, hogy amint lezárul a Kossuth Lajos utca felújítása, megkezdik ezt az építkezést. Erre egyébként szükség is van, mert a Tóth József utca alján van az egyik legveszélyesebb kereszteződés a kerületben. Sokat áldozott a kerület is erre, rendelkezésre bocsátunk egy építési telket a helyszínen, hogy a főváros megvalósíthassa a körforgalmat. Erről a munkáról ma már tudjuk, hogy nem fogják idén elkezdeni, de ígéretünk van rá, hogy jövőre nekilátnak. Ezt azért is nagyon várjuk, mert a körforgalom lehetővé teszi majd azt is, hogy a belvárost elkerüljék az autók a Duna és a Pécsi utca felé.

– A dugók mellett a kerületiek egy részét nagyon zavarja azoknak a kisrepülőgépeknek a zaja is, amelyek a Budaörsi Repülőtérről szállnak fel. Már eddig is sokat tettek ennek a helyzetnek a megváltoztatására, de továbbra sem tartják be sokan a hatósági előírásokat. Mit lehet még tenni?

– Ebben az ügyben politikai konszenzus van. Mindenki azt mondja, hogy a legnagyobb gond, hogy pilótaképzés zajlik a Budaörsi Repülőtéren, és ennek során nem tartják be a lakosság által kért, és a hatóságok által elfogadott útvonalat. A következő lépés az, hogy ha nem tudja betartatni ezt a hatóság, követelni fogjuk, hogy szüntessék be a pilótaképzést.

– A nagyobb esőzések idején nagy gondot okoz a Hosszúréti-patak árvízvédelme is. A környéken élők egy része azért panaszkodik, hogy miért nem épül gát, mások viszont pont a gátépítési tervek ellen tiltakoznak. Mi lehet erre a megoldás?

– Rózsavölgyben az okozza a gondot, hogy a patak teljes vízgyűjtő területén nagyon sok ingatlanfejlesztés történt. Amikor felépült például a Tóváros a XI. kerületben, sok burkolt felület és épület jött létre, és emiatt sokkal gyorsabban folynak le a vizek a patakba, mint korábban. De igaz ez a budaörsi nagyáruházakra is, ahol betonparkolókkal tüntettek el korábbi záportározókat. A mi problémánk az, hogy mi a végén vagyunk ennek a vízfolyamnak, ezért az áradás bennünket érint a leginkább. Ráadásul 2011-ben, részben lakossági ellenállás, részben a kivitelező hozzáállása miatt nem épült meg az a gát, ami a legnagyobb részét megfogná ennek a víznek. A kivitelező annak idején pont arra hivatkozott, hogy beépítették, elkerítették azokat a területeket, ahová a védművet kéne építeni. Ezért idén született egy megegyezés az ott élőkkel, hogy az általuk javasolt földmérőt bízzuk meg a közterület és magánterület határának pontos kitűzésével és ez alapján biztosítjuk az árvízi védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Műveknek a gátépítéshez szükséges közterületet. Az árvízveszélyt már az is jelentősen csökkentené, ha a csatornázási művek elvégeztetné a patak kotrását. További probléma, hogy a Fővárosi Önkormányzat sajnos nem vesz részt annak az önkormányzati szövetségnek a munkájában sem, amely a patak árvízvédelmének országos pályázati részvételét koordinálja, jelenleg hat helyi önkormányzat bevonásával.  Fürjes Balázs államtitkár úr arról tájékoztatott, hogy szívesen naprendre veszi az ügyet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, ha a főpolgármester is fontosnak tartja. Erre az őszi ülésszakon fővárosi képviselőként javaslatot fogok tenni a Fővárosi Közgyűlésben. Az árvízi védekezés megoldásához is nagy szükség van az együttműködésre.

– Ezek szerint a kerületi ügyekben van együttműködés az önkormányzati vezetés és az ellenzéki oldal között?

– Én személy szerint büszke vagyok arra, hogy megszületett egy megállapodás, amelyben szinte minden politikai erő kinyilvánította: támogatja azokat a közös kerületi ügyeket, ami nem függ a pártpolitikától. Összesen három képviselő vonta ki magát ebből, pontosabban egy párt, a Momentum és a párton kívüli Kóber György nem írta alá a dokumentumot. De tovább fogunk menni ezen az úton, hamarosan konkretizáljuk, hogy milyen ügyekben tudunk együttműködni a jövőben. Ilyen például a Hosszúréti-patak és a reptéri zaj ügye is.

– A Momentum képviselője, Tóth Endre nemcsak az együttműködésből maradt ki, de állandóan támadja is az önkormányzatot. Most például azért, mert visszaszerezte egy korábbi tulajdonát, az Ipartestület székházát. Rosszul járt ezzel az önkormányzat és a kerületiek?

– Krieger Krisztina frakcióvezetőnek van egy kiváló sorozata erről „Nemtudomka” címmel, ami arra utal, hogy nem világos, valójában a tájékozatlanság és az ismeretek teljes hiánya okozza ezeket a támadásokat, vagy tudatos álhírgyártásról van-e szó. Az Ipartestület székházának ügyében érzek a Momentum részéről szándékosságot. Pedig ez egy egyszerűen felfogható történet. Amikor 2002-ben baloldali vezetése volt a kerületnek, elajándékozták ezt a székházat, pedig az önkormányzat tulajdona volt. Azóta folyt egy pereskedés, mert amikor ismét a Fidesz–KDNP került hatalomra a kerületben, azt mondtuk az Ipartestületnek, nincs gond azzal, ha használják az ingatlant, de a tulajdonjogról az önkormányzat nem mondhat le mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, mert az a közvagyon részét képezi. Nemrég megtaláltuk a konszenzust, visszakerült az önkormányzat tulajdonába az épület, amit pedig menet közben ráköltött az Ipartestület, azt kifizettük (ennek az összegét a bíróság már a tárgyalás közben meghatározta). Vállaltuk ugyanakkor, hogy az Ipartestületnek is itt marad a székhelye, és mint közösségi színteret továbbra is működtetjük, fejlesztjük az ingatlant. Már most működik önkormányzati cég is benne, vannak nyilvános programok, szeretnénk, hogyha a helyszíne lenne a Budafoki Pincejáratnak és a borfesztiválnak is. Ezt fordítják le úgy, hogy 100 millió forintot fizettünk az Ipartestületnek, hogy aztán harminc évig működhessen az ingatlanunkban. Ebben pedig nem nehéz megtalálni a csúsztatást, a  rosszindulatot. Ez tehát nem mutyi vagy pazarlás, hanem közös siker.

– Nagy siker az a fejlesztés is, ami Rózsavölgy határán épült. A bringaparknak csodájára járnak a kerékpárosok, még messzi településekről is képesek ide elzarándokolni. Mit kell tudni erről a pályáról, és milyen szabadidős sportfejlesztéseket hajtanak, hajtottak végre még a kerületben?

– A kerékpáros turizmus és a kerékpársport fejlesztése része a kormányprogramnak. Szolgálja az egészséget és a környezet védelmét is, hiszen olyan alternatív közlekedési lehetőség, amivel egyre többen élnek az országban. A pumpapályás kerékpározás egy olyan szakága ennek a sportnak, amely igen népszerű, és a Kerékpáros Szövetséget bevonva a kormány támogatja ezeket a fejlesztéseket, ahogyan a miénket is segítette. A projekt egy részét fedezte az állami támogatás, de sokat költött rá Budafok-Tétény önkormányzata is. Ebben a parkban épül még egy olyan játszótér a Szerencsejáték Zrt. támogatásával, amely egyidőben integrált sportolási, szabadidős lehetőséget nyújt a megváltozott képességú gyerekek és ép társaik számára. Lesz mosdó és sétálásra alkalmas terület is. Hasonló kormányprogram része az úgynevezett görpark a Baross Gábor-telepen, ami hamarosan szintén megépül. A tavalyi részvételi költségvetés keretében elkészült a rózsakerti futókör kétharmada, ezt is befejezzük, és futókörrel ellátott szabadidőpark, új játszótér lesz kutyafuttatóval, felújított sportpályákkal a Pannónia utcában is.

– Komoly környezetvédelmi akciók sora indult el a kerületben. Nagy sikere volt az ingyenes komposztládák kiosztásának, a virágosztásnak, legutóbb pedig esővízgyűjtő tartályokat kaphattak a kerületiek térítésmentesen. Az utóbbi akciónak is nagy sikere volt?

– Erre szintén a részvételi költségvetésből különítettünk el forrást, amiből 430 tartályt tudtunk vásárolni. Ahogy elindítottuk a regisztrációt, perceken belül elfogyott az összes. Ez egyelőre egy teszt volt, ami az igények felmérésére is szolgált. Azt látjuk, hogy közel tízszer annyian igényelték ezt az eszközt, mint ahány embernek az első körben tudunk adni, A mostani sikeres regisztráció azonban nem vész el. Hamarosan mindenkit megkeresnek kollégáim és mindenki kap egy sorszámot a mostani regisztráció sorrendjében, és ez alapján tavasszal mindenki automatikusan megkapja az esővízgyűjtő tartályt, aki a kiírás alapján jogosult rá. Azok kaphatnak ilyeneket, akik kertes házban élnek, állandó lakcímmel rendelkeznek, és épületenként egyet lehet igényelni. Az óriási érdeklődés miatt kizártam a hivatal és a városfejlesztő cégünk dolgozóit az első körből, hogy ne azok részesüljenek elsőként az eszközökből, akik az akciót szervezik, senkit se érhessen visszaélés vádja.  

– Környezettudatos, környezetbarát beruházás az új kerületi bölcsőde is a Terv utcában. Hogy halad az építkezés?

– Hogy stílusos legyek, terv szerint halad. Arról számoltak be a kollégák, hogy nagyon jó minőségben és megfelelő ütemben dolgoznak a kivitelezők. Az épület el fog készülni ősszel, de a nyitás jövő év elejére várható. Be kell rendezni ugyanis az intézményt és személyzetet is kell toborozni, illetve szükségesek különböző hatósági engedélyek. Valamikor március táján vehetik tehát a birtokukba az új intézményt a gyerekek. 

– Pályázaton nyert a kerület egy CT-berendezést. Ezt mikortól lehet használni majd és hol?

– A kormány Egészséges Budapest Programján nyertünk erre támogatást, a berendezés tehát már megvan, és Nagytétényben helyezzük el az idén, a családsegítő melletti épületben. Az engedélyezési eljárás után ezt szintén jövő év elején helyezhetjük üzembe. Elsősorban kerületiek vehetik igénybe a szolgáltatást, de körvonalazódik egy megállapodás arról is, hogy a szabad kapacitásokat megvásárolja a főváros.

– Hamarosan kezdődik az iskola. Hogyan támogatják az iskolakezdést?

– Az elsősök idén is, mint minden évben, kapnak tanszercsomagot és tornazsákot az önkormányzattól. Az iskolák fenntartója ugyan már nem az önkormányzat, de mindent megteszünk, hogy a kezdés jó hangulatú és zökkenőmentes legyen. Idén is rendőrök és polgárőrök vigyáznak a balesetmentes közlekedésre az iskolák és az óvodák körül, a kormány jóvoltából pedig ingyenesek a tankönyvek. Lehetőség lesz az iskolában és az oltópontokon a 12 év feletti gyerekek beoltására is.

– Ha már az oltásnál tartunk, mit javasol a kerületieknek, hogyan vészeljük át a negyedik hullámot?

– A virológusok szerint az újabb hullám idején olyan mutánsok is lesznek, amelyek miatt a nem beoltottak egészen biztosan el fogják kapni a koronavírust. A beoltottaknak viszont csak az öt százaléka betegedik meg, enyhe lefolyással. Én azt tapasztaltam a kerületben, hogy eddig is nagyon fegyelmezettek voltunk a maszkviselésben és az oltakozásban. Azt kérem, hogy ez továbbra is legyen így, vigyázzunk magunkra, és mindenki, aki teheti, oltassa be magát! Ezzel tartozunk nemcsak magunknak, hanem a családunknak, a munkatársainknak, az embertársainknak is.

(Haraszti Gyula)

A sikerek kulcsa az együttműködés