Ugrás a tartalomra

A Magyar Kultúra Napja Molnárné Golda Magdolna képeivel

2018. január 19. péntek
A budafok-tétényi festőművésznek a „Vándorút” kiállítássorozathoz kapcsolódó „Történelmi Magyarország” című kiállítását a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva nyitották meg január 17-én a Ferencvárosi Művelődési Központ emeleti galériájában. Az eseményen részt vett Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere is.
A Magyar Kultúra Napja Molnárné Golda Magdolna képeivel

Garbóci László budafoki-tétényi helytörténész megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: „Külön tisztelettel köszöntöm a jelenlévő Karsay Ferenc polgármester urat, hiszen nagy érdeme van Magdikán kívül neki is abban, hogy ez a kiállítás ma itt látható.

 

Amikor Magdika több mint két évtizedes munkával, ezt a történelmi Magyarországról szóló képtárlatot létrehozta, néhány évvel ezelőtt, úgy döntött, hogy ebből 50 db-ot felajánl az önkormányzatnak, és erre az önkormányzat úgymond vevő volt, nem csak hogy vevő, hanem elhatározták, hogy ez egy olyan anyag, amit érdemes bemutatni a főváros többi kerületében, Magyarország más városaiban is, hiszen komoly értéket képviselne ezek a képek.

 

Magdika közel 30 éve foglalkozik a képzőművészettel, bár már gyerekkorában is tehetségesnek tartották, igazából csak nyugdíjas éveinek kezdetén kezdett el ezzel foglalkozni. Nem szégyellt tanulni, míg eljutott erre a szintre. Ezek a képek mind diópáccal készültek. Amikor tizenegynéhány évvel ezelőtt huszonegynéhány darab volt készen ebből a történelmi Magyarország sorozatból, az első igazán jelentős kiállítása a Magyar Kultúra Házában volt, ott óriási sikert aratott, közel 400 ember előtt került bemutatásra az első sorozat, akkor kapta Magdika az inspirációt, hogy ezt a munkát folytassa.

 

Magdika talán az utolsó pillanatot ragadta meg, sok tanulmányt végzett, hogy ezek a munkák elkészüljenek. Ennek a kiállításnak talán a legméltóbb befejezése az lehet, ha Ady Endrének egyik csodálatos verséből idézünk. Az Intés az őrzőkhöz című vers, utolsó négy sora:

 

Ma sem engedik feledtetni

Az ember Szépbe-szőtt hitét

S akik még vagytok, őrzőn, árván,

Őrzők: vigyázzatok a strázsán.

 

Magdika az egyik őr, és vigyáz a strázsán, mert ezek a képek nem nekünk, hanem utódainknak, gyerekeinknek, unokáinknak készültek, hogy tisztában legyenek vele, hogy mit alkotott valamikor ez az oly sokszor megnyomorított, meggyalázott kis ország, Magyarország”- zárta megnyitóbeszédét Garbóci László helytörténész. Az eseményen közreműködött a Ferencvárosi Művelődési Központ Női Kara. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg.

 

„Megküzdöttem vele, ez volt a dolgom, kaptam a segítséget fentről hozzá. Minden meghozza a maga gyümölcsét, ha nem is azonnal, de egy idő után” – mondta a kiállításmegnyitón a budafokteteny.hu-nak Molnárné Golda Magdolna, akit az esemény alkalmából virágcsokorral köszöntött Karsay Ferenc polgármester.

 

A Magyar Kultúra Napja Molnárné Golda Magdolna képeivel

 

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN :