Ugrás a tartalomra

A kulturális örökség napja

2015. október 03. szombat
A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör az idén is megszervezte az utca nevezetes épületeinek, pincéinek bemutatását
A kulturális örökség napja

A séta a budafoki Savoyai Jenő téren álló Szent Lipót-plébániatemplom elől indult. Az idén sem egyszerűen csak sétát szerveztek, hiszen a résztvevők még helyi képzőművészeknek a helyhez és az alkalomhoz illő műveit is megcsodálhatták, s beszélgethettek az egykori borospincék, régi házak tulajdonosaival is. A séta során meglátogatták a résztvevők a Péter-Pál utca elején álló, 1739/40-ben épült, 1748-ban felszentelt, barokk Péter-Pál-kápolnát is, majd a csodálatos vadgesztenyefasorral kísért utcán továbbsétálva bekukkantottak néhány régi ház udvarába.

Az első, a XIX. század elején épült Péter-Pál utca 5. szám alatti ház utcáról nyíló pincéje, majd a 32. szám alatti ház következik. Ez utóbbi helyen – egy egykori nyári lakban – töltötte Thurzó Gábor író gyerek- és kamaszkorának tizenöt nyarát. Élményeiről, s az utca akkori hangulatáról Belváros és vidéke című könyvében is írt. A séta résztvevői meglátogatták a Péter-Pál u. 40. szám alatti pincét, majd egy vendéglátásra ma is alkalmas helyet (Péter-Pál. u. 39.), amelynek előterében megcsodálhatjuk a Seybold Frigyes borkereskedő által 1895-ben kialakított, jénai üveglapokkal bélelt, 216 hl-es betonhordót. A hordó előlapját Zsolnay pirogránit relief díszíti, amely Nagy-Magyarország egyesített középcímerét ábrázolja az angyalokkal. A Seybold-Garab pincében idén is lehetőségük volt a résztvevőknek magukat egy kicsit kipihenni és felfrissíteni. (Budafokteteny.hu)

(VH)