Ugrás a tartalomra

A kortárs tánc professzora

2020. június 30. kedd
Bozsik Yvette-et jelölik a Hónap művészének
A kortárs tánc professzora

Bozsik Yvette kerületi táncművész lesz szeptemberben a hónap művésze. Bozsik Yvette 16 éves balettnövendékként kezdett el független avantgárd produkciókat készíteni. 1984-ben Árvai György képzőművésszel megalakították a Természetes Vészek Kollektívát, számos olyan szólóelőadást hozva létre, amelyek akkoriban újszerűnek és döbbenetesnek hatottak. 1988-ban az Állami Balettintézetben balettművész diplomát szerzett, 1992-ig a Budapesti Operettszínház táncművésze volt. 1992-ben önálló alkotói útra lépett, Imre Zoltán hívására számos koreográfiát készített a Szegedi Balett számára, majd 1993-ban leszerződött a Katona József Színházhoz koreográfusként, azóta számos előadást rendezett is.

1993-ban hozta létre saját társulatát a kortárs tánc elfogadtatására, népszerűsítésére és új utak keresésére. A Bozsik Yvette Társulat szem előtt tartja azt a brooki gondolatot, hogy a kortárs tánc és a kortárs színház nem csak egy bizonyos rétegnek szól, egyféleképpen előadva. Programjaik közül kiemelten fontosnak tartják a gyerekeknek szóló táncszínházat, valamint a hátrányos helyzetben élő alkotók integrálását a művészet által. Rendszeresen fellépnek Budapesten a Nemzeti Táncszínház játszóhelyein, a MÜPÁ-ban, láthatók a Thália Színházban, a Nemzeti Színházban és az Operettszínházban. Csecsemőszínházi és gyerekelőadásaikkal rendszeresen fellépnek fővárosi és vidéki művelődési házakban, óvodákban. Külföldi vendégszerepléseik során megközelítőleg húsz országban léptek fel Hongkongtól New Yorkig, Párizstól Londonig. Bozsik Yvette számos szakmai díjat és elismerést kapott, többek között Kossuth-díjat és Érdemes Művész kitüntetést.

Bozsik Yvette 2000-től a Magyar Táncművészeti Főiskola meghívott tanára, 2003–2007 között a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán oktatott, majd 2008 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola docense és koreográfiai tanszékvezetője. 1998-ban Hevesi Sándor-díjat, 2001-ben Érdemes Művész címet kapott, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2006-ban pedig a Kossuth-díjat. 2016–2018 között a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti tanácsadója volt. A Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfusképző tanszékének vezetője, egyetemi tanára. (VH)

A kortárs tánc professzora