Ugrás a tartalomra

A kitelepített svábokra emlékeztünk Tétényben

2020. szeptember 09. szerda
Történhet bármi, csak egy a fontos: embernek maradni
A kitelepített svábokra emlékeztünk Tétényben

A nagytétényi svábok kitelepítésének 73. évfordulója alkalmából hagyományos megemlékezést és koszorúzást tartott a Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Nagytétényi Sváb Emlékhelynél. A magyar és a német Himnusz eléneklését követően László Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, kerületünk díszpolgára köszöntötte a résztvevőket. Az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola három diákja verssel emlékezett a 73 évvel ezelőtt kitelepített svábokra.

Dindi István helytörténész személyes emlékeit idézte fel. Mint elmondta, édesanyja révén sváb ősökkel rendelkezik. Valamennyien becsületesen, szorgalmasan dolgoztak úgy, ahogyan a többi nagytétényi sváb család, napszámosok voltak a szőlőben. 1947. augusztus 25-én a többi nagytétényi sváb családdal együtt őket is elhurcolták Németország keleti szektorába. – Nem szabad megfeledkeznünk róluk, őriznünk kell az emléküket – hangsúlyozta Dindi István.

Ezután Csepely Péter a kitelepítettek naplóiból olvasott fel részleteket.

Karsay Ferenc polgármester Dindi István legújabb könyvéről beszélt a megemlékezésen. Mint elmondta, a kötet tizenegy nagytétényi család hiteles történetéről szól a ma is köztünk élő családtagok emlékei, elbeszélései, fényképei, családi iratai alapján. – Nagyon mély benyomást tett rám ez a mű, amikor beleolvastam, nem tudtam letenni – tette hozzá a kerület vezetője. – Ez annak is köszönhető, hogy mind a tizenegy család egy-egy leszármazottjával ismerjük egymást. Német ősök leszármazottai, miközben magyarnak vallják magukat, ahogyan az őseik is, de őrzik a hagyományokat – emelte ki a polgármester, aki külön köszönetet mondott a helyi hagyományőrzők két kiemelkedő alakjának, a megemlékezés szervezőinek, László Évának, a Nagytétényi Polgári Kör és Szirtes Editnek, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének. – Mind a három nagyszülőm azt mondta a nehézségekről, történhet itt bármi, lányom, csak egy a fontos: ember maradj! – emlékezett Szirtes Edit a rendezvényen.