Ugrás a tartalomra

A kerületi védőnők teljes kapacitással a családok szolgálatában

2020. április 24. péntek
A koronajárvány minden intézménytől a hagyományos működési rendjük megváltoztatását követelte. Ennek megfelelően a Védőnői Szolgálat 22 is a megváltozott körülményekhez igazodva, továbbra is teljes kapacitással folytatja gondozási, tanácsadói és szűrési munkáját a gyermekes családok védelme érdekében.
A kerületi védőnők teljes kapacitással a családok szolgálatában

A védőnők kiemelt és legfontosabb feladata a várandós gondozás. A személyes találkozások ebben az esetben elkerülhetetlenek, hiszen az állapotos édesanya és magzata fizikális változásának, fejlődésének nyomonkövetése elkerülhetetlenné teszi a jelenlétet. A vizsgálatok így a járványügyi előírásoknak megfelelően, a szabályok szigorú betartása mellett, előre egyeztetett időpontban zajlanak. Az időpontokat úgy adják ki, hogy két gondozott között lehetőség legyen kiszellőztetni, és a vizsgálóhelyiséget fertőtleníteni. 

Azoknál a családoknál, ahol újszülöttet gondoznak, igény esetén a védőnők a családlátogatás lehetőségét is felajánlják, de vannak, akik most inkább a telefonos, email-es, skype-os konzultációt választják.

Az első gyermekes családok esetében jellemzően nagy az igény a személyes tanácsadásra.  Ilyenkor védőnőink a legszigorúbb protokoll szerint maszkban, gumikesztyűben és kézfertőtlenítés után lépnek a családok otthonaiba. 

A járvány terjedésévél párhuzamosan a telefonhívások száma megsokszorozódott, amire szintén felkészültek a szolgálatnál. Sokan a bezártság okozta lelki problémáikkal is védőnőjükhöz fordulnak, akik igyekeznek tanácsokkal, lelki támogatással is segíteni, átvészelni a szülőknek ezt a helyzetet. 

A járványtól függetlenül a szülőket a kötelező és választható védőoltásokról, azok esedékességéről is tájékoztatják a kollégák. A gyermekorvosok mellett részt vesznek az egészséges orvosi tanácsadáson, az oltások előkészítésében és beadásában.

A gyermekek fejlődését követve az aktuális státuszvizsgálatokat is igyekeznek elvégezni. Ezek egy része online történik. Azon vizsgálatok esetében, amelyek viszont most elmaradnak, hiszen nem életmentőek, de a fentiek értelmében fontosak, a védőnők nyilvántartásban rögzítik elmaradásukat és későbbi időpontban pótolják azokat. Ilyenek többek között a látás-és hallásvizsgálat, a testi fejlettség mérése.

Mivel az oktatási és nevelési intézmények is zárva tartanak, az ezekben szolgálatot ellátó védőnők is bekapcsolódtak a területi munkába. Segédkeznek az orvosi tanácsadásokon, pl.  az oltások beadásánál, továbbá telefonon státuszvizsgálatokat végeznek a 3 év feletti gyermekeknél, és irattározási feladatokat is ellátnak. Mindezek mellett előkészítik a már szokásos, különböző elsősegélynyújtási versenyek feladatait, felkészítőanyagainak és szabályrendszerének kidolgozását, hogy a járvány után gyermekek ezekben újra összemérhessék tudásukat. 

Fontos információ az középiskolások és szüleik számára, hogy az iskolaorvosok távkonzultációs lehetőséget biztosítanak számukra. Ennek módjáról az iskolák email-ben vagy honlapjukon adnak tájékoztatást.   

A Védőnői Szolgálat 22 elérhetőségei:

1221 Budapest, Káldor Adolf u. 5–9.

Telefon: (06 1) 203-4571

További információ a védőnői szolgáltatásokkal kapcsolatban itt érhető el:

https://budafokteteny.hu/intezmenyek/egeszsegugy