Ugrás a tartalomra

A keresztények egységéért

2024. január 31. szerda
Budafok-Tétény keresztény felekezetei ökumenikus imahetet tartottak
A keresztények egységéért

Az idén január 21-től kezdődött ökumenikus imahét nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartották. Az eseményen Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke hirdetett igét, és Erdő Péter bíboros, prímás mondott szentbeszédet.

A minden év januárjában világszerte megrendezett rendezvénysorozat célja, hogy a világ keresztény felekezetei közösen imádkozzanak a keresztények egységéért. Az idei imahét jelmondata: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk. 10.27).

A Budafok-Tétényben működő keresztény felkezeteknek első alkalommal január 24-én, szerdán nyílt alkalmuk részt venni a kerületben ökumenikus imaórán.

A Szent Lipót-templomban Ailer Gáspár plébános bemutatta az őt oltárhoz kísérő református, evangélikus és baptista lelkészeket, és köszöntötte a keresztény egységért imádkozni összegyűlt híveket, köztük Karsay Ferenc polgármestert is. Az énekléssel kezdődő istentiszteleten a katolikus pap a szeretetről, a szeretettől elfordult világról, az embert az Istentől elválasztó önzésről, a birtokolni és uralkodni vágyásról, a céltalanságról és az együttérzés hiányáról beszélt, majd Szász Lajos igét hirdetett. A református lelkész Az irgalmas szamaritánus első néhány versét felidézve a szeretetlenségről beszélt a bibliai szöveg kapcsán. Vajon meddig tart a szeretet köre, ki az, akit szeretnünk kell, és ki az, akit már nem? – tette fel a kérdéseket, amelyekre Jézus példázatában válaszra lelünk. Az első ökumenikus imaóra után a hívek agapén, azaz szeretetlakomán vettek részt, kifejezve egymás iránti szeretetüket.

Az imahét csütörtökön az evangélikus templomban folytatódott, ahol Szepesfalvy Anna alpolgármester is megjelent. Ezen az istentiszteleten Papp János baptista lelkipásztor, pénteken a baptista imaházban Ailer Gáspár római katolikus plébános, szombaton a református templomban pedig Hokker Zsolt evangélikus lelkész hirdetett igét.

A 2024-es ökumenikus imahét anyagát egy alapjaiban eltérő gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok között élő, Krisztus evangéliumát kisebbségi helyzetben hirdető egyház, az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport állította össze a Chemin Neuf Közösség (CCN) segítségével.

Tamás Angéla