Ugrás a tartalomra

A három Trianon

2020. július 30. csütörtök
Bánhegyi Ferenc történelemtanár könyvét ismertették
A három Trianon

A veszélyhelyzet megszűntével az első könyvbemutatóra gyűltek össze az érdeklődők a nagytétényi Szelmann Házban. A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára készült, Bánhegyi Ferenc történelemtanár által írt könyvet ismerhették meg a program résztvevői. A három Trianon című kötet az Unicus Műhely gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg 2019-ben.

A jelenlévőket elsőként Sülyi Károly énekes köszöntötte az Összetartozunk című dallal, majd Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke mondott néhány üdvözlő szót.

Magyarország az én kedves, szép hazám – énekelte Berecki Katinka, a nagytétényi Óhegy székely közösségének tagja, majd Karsay Ferenc polgármester méltatta a szerzőt.

– Bánhegyi Ferenc évtizedek óta elhivatottsággal végzi munkáját, mely során fontos számára, hogy ne csak kész információkat adjon át, hanem megmutassa egyes helyszínek szerepeit, a történelem folyamatosságát, annak összefüggéseit, ezáltal érdekfeszítővé, élővé, végeredményben pedig népszerűvé tegye azt – mondta beszédében a polgármester, aki kiemelte, hogy a könyv írója egyben pedagógus és tankönyvíró is.

Ezt követően a nagytétényi szerző beszélt a mű címéül szolgáló és a borítón is olvasható három Trianonról, az 1920. június 4-én aláírt első, Versailles-ban, a Nagy Trianon kastélyban aláírt, hazánkra kényszerített békediktátumról, a második történelmi tragédiáról, amelyet Magyarország a II. világháborút követően szenvedett el 1947. február 10-én Párizsban, és a 2020-ban Magyarországot fenyegető harmadik Trianon lehetőségéről.

A könyv kapcsán Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára Trianon sokféle, egymásnak sok esetben ellentmondó megközelítéséről és az emberek máig hiányos ismereteiről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

– Tanár úr könyve azért rendkívül izgalmas, mert ez nem történelem, hanem művelődéstörténet. Művelődéstörténeti, politikai vitairatnak nevezném, amely a politikáról szól – mutatott rá Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a kötet sajátosságára.

A kötetlen beszélgetéssel záródó program végén Sülye Károly elénekelte Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám című áriát, majd az érdeklődők megvásárolhatták a könyvet, a szerző pedig dedikálta a köteteket.

(Tamás)