Ugrás a tartalomra

A halhatatlanság országa

2021. március 28. vasárnap
Kiemelkedő bábművészi tevékenységéért Fabók Mariann Blattner Géza-díjban részesült március 15. alkalmából
A halhatatlanság országa

A színművész, bábművész, aki a járványhelyzet miatt egy későbbi időpontban rendezett ünnepségen veheti át az állami kitüntetés adományozását igazoló okiratot és a bronzból készült érmet, nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést.

A halhatatlanság országa

– Örökké úton levő, semelyik kőszínházhoz nem tartozó vándorbábosként nagyon megtisztelő, és különösen nagy öröm, hogy a szakmából sokaknak eszébe jutottam a díjra történő jelöléskor – válaszolt gratulációnkra Fabók Mariann.

– Mikor érte az első siker?

– Mindjárt az első bemutatóm, A halhatatlanság országa című előadás díjat nyert Kecskeméten, a Magyarországi Bábszínházak Országos Találkozóján. Ez azért volt különleges, mert ezen a találkozón sosem osztanak díjat. Abban is kivételes volt ez az esztendő, hogy az elismeréssel elnyertem az NKA támogatását egy következő bábelőadás elkészítésére, így megerősödhettem választott utamban és folytathattam az alkotást.

– Megszületett A székely menyecske meg az ördög című mesejátéka, amelyben a ruha hajtókájában megbújó miniatűr népi zenekart vezényelte, és színészként, valamint bábművészként is jelen volt a színpadon. Az utóbbi években azonban férjével, Keresztes Nagy Árpád kobzossal járja az országot. Milyen előadásokkal lepi meg a közönséget Fabók Mancsi bábszínháza?

– Általában népmesei forrásokból dolgozunk, az előadásokban megpróbáljuk ötvözni a mesemondást, bábozást és népi éneklést. Mindezt egy hazánkban egyedülálló bábjátékosi formában tesszük: én ugyanis a saját magam által mozgatott bábokkal lépek kapcsolatba, s így játszom el egyszerre az akár három-négy szereplős jeleneteket. Nagyon izgalmas jelenlétet követel ez a játékmód. Korunkban a báb műfaját hozzákötik a gyermekszínház fogalmához. Nagy erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy a felnőtt színházba járó közönség szemét kinyissuk a bábok adta határtalan lehetőségekre. Az elmúlt években leginkább ezen dolgoztunk.

– Mire számíthatunk, ha a művelődési házak és a színházak végre kinyithatnak?

– Nagy öröm, hogy az Azért a kis bolondságért… és A fekete kakas című, felnőtteknek szóló előadásainkat műsorára tűzte két budapesti kőszínház: a Nemzeti Színház és a Bethlen Téri Színház. Bízunk abban, hogy mindkét darabunkat bemutathatjuk.

(Tamás Angéla)