Ugrás a tartalomra

A budapesti kitelepítések áldozataira emlékeztek Budafokon - Videóval frissítve!

2017. június 27. kedd
A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége 2011-ben emlékművet állított a budapesti kitelepítések időszakának a Játék utcai evangélikus templom kertjében, melynél idén is megemlékezést tartottak.
A budapesti kitelepítések áldozataira emlékeztek Budafokon - Videóval frissítve!

A kitelepítések 66. évfordulója alkalmából történő megemlékezés a templom kertjében található emlékmű megkoszorúzásával kezdődött, ahol Szatmáry László, a Politikai Fogylok Országos Szövetségének elnökhelyettese mesélte el az emlékmű létrejöttének történetét, mely után a templomban hajtottak fejet az emlékezők.

„A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet.” — idézte Jókai Anna gondolatait Zugmann Péter alpolgármester, aki hozzátette: „Nem szabadulni kell a múltbéli történések néha kellemetlen gondolatától, hanem szembenézni a saját és elődeink cselekedeteinek következményeivel, a múltbéli sajnálatos történések tényével. Mert ez ad esélyt a valódi feloldozásra, a megértésre, a továbblépésre.”

Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítványának elnöke elmondta, a főhajtás alkalmával szót kell ejtenünk azokról is, akik a kitelepítések hírére elhagyták Budapestet, hiszen ők is vesztesei, áldozatai ennek a nemzetet, társadalmat szétzúzó kornak. 

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is fejet hajtott. „Legyünk tisztában azzal, hogy a szülőföldhöz való jog ahogy a magyaroknak, ugyanúgy minden népnek alapvető joga. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne a problémákat hurcoljuk be ide Európába, hanem találjuk meg a szülőföldön ezekre a problémákra helyben a megfelelő megoldásokat.”- hangsúlyozta beszédében Németh Zsolt.

Szalay Zoltán, a POFOSZ budapesti elnöke úgy zárta beszédét: 28 éve szabad és független országban élhetünk, de „természetesen harcunkat nem fejeztük be. Tovább kell vinni felépített eszmevilágunkat, harcolnunk kell az elrabolt javaink és meghurcolt üldözött életünk kárpótlásáért.”

Az eseményen részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is.

 Verset mondott Bagaméri László, és felszólalt Kovács Dóra író. Az ünnepség Hokker Zsolt evangélikus lelkész szavaival, majd Nagy Péter lelkész imádságával zárult.

A Promontor TV összeállítása: