Ugrás a tartalomra

Új év a Dohnányi zenekarral

2020. január 16. csütörtök
Az év elején két egymást követő napon adott újévi koncertet a BDZ a Klauzál Házban
Új év a Dohnányi zenekarral

Mindkét újévi hangversenyén telt ház előtt muzsikált a Budafoki Dohnányi Zenekar és két kiemelt vendégük, Szakcsi Lakatos Béla, valamint Radics Gigi. A közönséget – ahogy már megszokhattuk – Hollerung Gábor karmester üdvözölte, sikeres új esztendőt pedig Karsay Ferenc polgármester kívánt a hallgatóságnak.

A zenei köszöntés Erkel Ferenc Ünnepi nyitányával kezdődött, amelyben a Szózat hangjai is fel-felcsendülnek, különösen a kompozíció zárótémájaként. E ritkán játszott darabot Kodály Galántai táncok című művének rendhagyó bemutatása követte. Minden egyes népdal, zenei idézet, amelyet a zeneszerző az alkotásához felhasznált, a zenekari játék mellett az együttes zenészeiből alakult népi együttes (Kristó-Varga Nikolett, Kusz Viktória, Lázár Gyula, Szepesi Bence) előadásában is elhangzott úgy, ahogy annak idején Kodály valószínűleg hallhatta.

Mozart C-dúr zongoraversenyének harmadik tételét Szakcsi Lakatos Béla jazz zongoraművész-zeneszerző (a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész – a szerk.) közreműködésével játszotta el a zenekar. Az elegáns, ünnepélyes darabot és a világhírű jazz-zongorista improvizációktól nem mentes játékát hatalmas tapssal köszönte meg a közönség, amelyre Szakcsi Lakatos Béla egy zongoraszólóval válaszolt.

Smetana Az eladott menyasszony című vígoperájából játszott részletet egy kevéssé ismert szovjet zeneszerző szláv zenéje, a Matróztánc követte, majd Harsányi Erika koncertmester szólójával felcsendült a Féltékenység című tangó.

Hollerung Gábor karmesterre és a Budafoki Dohnányi Zenekarra jellemző zenei változatosságot idén sem nélkülözte a műsor-összeállítás. Az újévi koncerten a másik jeles vendég, a huszonhárom éves popénekesnő, Radics Gigi műfajából kilépve elsőként Bizet Carmen című operájából elénekelte a Habanera-t, majd saját stílusából is adott egy kis ízelítőt.

A koncert zárásaként Lehár Ferenc Arany és ezüst keringője hangzott el, amely után két ráadást is követelt a hallgatóság. A koncertre az újévkor szinte minden koncertteremben felcsendülő, Johann Strauss által komponált Radetzky-induló tette fel a koronát.

(Tamás Angéla)