Ugrás a tartalomra

A biztonság költségvetése

2021. március 09. kedd
Nehezebbek a körülmények, de mindenre jut pénz, amire kell
A biztonság költségvetése

A 2021-es a biztonság költségvetése lesz kerületünkben. Tagadhatatlan, hogy nehezebbek a körülmények – hiszen a világjárvány okozta gazdasági hatások az önkormányzatokat is érintik –, de mindenre jut pénz, mert mindenre jutnia kell, ami ahhoz szükséges, hogy a testülettől telhető legnagyobb biztonságot és stabilitást fenn tudják tartani. Persze hozzá kell nyúlni a tartalékhoz, de ezt a pénzt éppen az ilyen rendkívüli helyzetekre tették félre.

A 2021-es költségvetés összeállítása során a következő sarokpontokat fogalmazták meg az önkormányzatnál:

1. Nem bocsátanak el senkit, nem kockáztatják senki létbiztonságát, aki az önkormányzatnál dolgozva vállalta, hogy a köz szolgálatába áll.

2. Nem állítanak le semmilyen, már folyamatban lévő beruházást.

3. Semmilyen olyan szolgáltatásról nem szeretnének lemondani, amit a budafok-tétényiek biztonsága és kényelme érdekében önként vállal az önkormányzat. Ilyen például a szakorvosi rendelő, vagy a Dohnányi zenekar fenntartása.

4. Nem adósodunk el!

5. És végül: semmilyen körülmények között nem szeretnék adóemeléssel vagy új adónemek bevezetésével az embereket terhelni, és így pluszbevételre szert tenni.

Idén több mint 13 milliárd forint az az összeg, amiből ki kell jönnie Budafok-Tétény költségvetésének. Ez az összeg a tavalyihoz képest közel 9 százalékkal nőtt. Idén is 300 millió forintot biztosít az önkormányzat a részvételi költségvetés keretében arra, hogy a kerületiek ötletei alapján a lakosok által megszavazott fejlesztések valósulhassanak meg. Ez a tavalyról megmaradt összegekkel kiegészülve immár 348 millió forintot jelent.

Idén ebből valósul meg 100 millió forintból a rózsakerti futókör, 80 millió forintból pedig a Tétény-Rét Családi Park. A fentieken túl folytatódik az új bölcsőde építése, amely több mint 1 milliárd forintba kerül, ebből 300 milliót az állam áll.

Fontos kerületi fejlesztés továbbá a budafoki elágazásnál épülő Bringapark is, amely 170 millió forintba fog kerülni, és idén az első üteme valósul meg. Szintén a nagyobbaknak kedvez a Görpark beruházás, amelyre 60 millió forintot szán az önkormányzat, ebből 30 millió kormányzati támogatás.

Budafok-Tétényben a gyermekintézmények üzemeltetésére közel 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Egyetlen gyermek sem ülhet éhesen az iskolapadba. Idén 1,3 milliárd forintba kerül a gyermekek étkeztetése. A gyermekétkeztetés költségeinek csak a nyersanyagárát kell a szülőknek fizetni, ami a teljes költség 48 százaléka. Erre a feladatra az önkormányzat 714 millió forintot biztosít.

A közbiztonsági feladatokra közel 30 millió forint jut. Ebből támogatják a rendőrség és a Polgárőregylet munkáját, továbbá a térfigyelő kamerák és a mobil kamerarendszer üzemeltetését.

Parkjaink fenntartására 300 millió, faültetési és gondozási feladatokra 16,5 millió forintot különítettek el. A virágosztási program, a lombgyűjtési akció, az ágdarálási szolgáltatás és az illegális hulladék elszállítása 35 millió forintba kerül. A játszóterek, sportpályák, zöldfelületek karbantartása pedig 30,5 millió forintba.

A költségvetésünk tehát idén is stabil, mindenre jut, amire kell.

– A normatív állami támogatás összege elég jelentősen nőtt, másfelől pedig hozzányúltunk a készpénztartalékainkhoz, amit pontosan az ilyen nehéz időkre különítettünk el. Mintegy egymilliárd forintot emeltünk be a büdzsébe ebből a forrásból. Ezért tudtuk növelni a költségvetés összegét, dacára annak, hogy bizonyos bevételeink elapadtak – mondta lapunknak Karsay Ferenc polgármester.

A kerület vezetője úgy kalkulál, hogy gazdasági szempontból nem is a 2021-es, hanem a 2022-es esztendő lesz a legnehezebb, mivel a negatív hatások akkor csapódnak le. A polgármester ugyanakkor tart attól, hogy a járvány okozta válság mélypontja csak jövőre érkezik el.

– Azoknak az adóknak a hatása, amit idén nem fizetnek be, csak jövőre jelentkezik – fejtette ki Karsay Ferenc. Hozzátette: az állami normatív támogatás viszont mintegy 900 millió forinttal nőtt.

(VH)

A biztonság költségvetése