Ugrás a tartalomra

A 2015/16-os tanévben is lesz térítésmentes HPV oltás

2015. július 20. hétfő
2015. szeptemberétől ismét lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött és az általános iskola VII. osztályát szeptemberben kezdő lányok önkéntes méhnyakrák elleni védőoltására, ingyenesen, az oktatási intézményben szervezett oltások során.
A 2015/16-os tanévben is lesz térítésmentes HPV oltás

A humán papillóma vírus bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek  több  év  alatt rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákok kb. 70 %-át. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető. A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség, amelyhez az állam a kétkomponensű, a méhnyakrák megelőzését szolgáló Cervarix oltóanyagot biztosítja.
A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek. Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan elmúlnak.
A szülőknek nincs teendőjük, a védőoltás igényléséhez szükséges szülői nyilatkozattal az iskola védőnője megkeresi a szülőket a tanév elején.