Ugrás a tartalomra

Sikeres budafoki pezsgő- és borfesztivál

2018. szeptember 07. péntek
29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál négy nagyszínpadon, ötven fellépővel, hangulatos Művész utcával és gyerekprogramokkal
Sikeres budafoki pezsgő- és borfesztivál

A hét végi vihar ellenére sikeres volt az idei pezsgő- és borfesztivál. Az égszakadás sajnos a szombat esti programok egy részét elmosta, ennek ellenére vasárnap is sokan látogattak ki az év rendezvényére. A fesztivál a hagyományokhoz híven színpompás felvonulással indult szeptember 1-jén a főváros Bornegyedében, Budafokon. A Savoyai Jenő téren Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes nyitotta meg a rendezvényt, utána kihirdették a borverseny eredményét is.

A fesztivál előestéjén idén is a művészeteké volt a főszerep: a Lics pincében Torma Katalin és Forster Jakab, a Magdolna Borklubban pedig az Artér művészeinek Rajzás című kiállítása nyílt meg, amelyek a hétvége folyamán is várták az érdeklődőket. A rendezvény nulladik napjának kiemelt programja ez alkalommal is a Budafoki Dohnányi Zenekar ünnepi koncertje volt, amely nagy sikerrel alapozta meg a hétvége hangulatát. A Klauzál Házban tartott koncert előtt Hollerung Gábor, a zenekar ügyvezetője, zeneigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Karsay Ferenc mondott ünnepi beszédet.
Szombaton ünnepi felvonulással kezdődött a rendezvény, amelyet a Budafoki Fúvósegylet, a Nádasdy iskola néptánccsoportja, valamint a Szupernovák Mazsorett csoportja vezetett fel. A felvonulás kiemelt szereplői a borlovagrendek voltak, akik az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is érkeztek, hogy közösen ünnepeljenek a főváros Bornegyedében. A harangok megszólalása után Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük a testvérvárosok, Barót, Mezőkaszony és Várna delegációit. Szeneczey Balázs ünnepi beszédében Budafok-Tétény borászati múltját méltatta, és a Bornegyed örökségeinek ápolására hívta fel a figyelmet.
Az eseményen Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója kihirdette az idei borverseny eredményét. A „Budafok város vörösbora 2018” címet a Lics Pincészet 2016-os Pákozdi cabernet sauvignonja érdemelte ki. „Budafok város fehérbora” idén a Soós István Borászati Szakközépiskola olaszrizlingje lett, „Budafok város pezsgőjének” a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Pinot Blanc Brut Jubileum Editionjét választották.
A szőlőkoszorút, s ezzel együtt az idei szőlőtermést a kerületi történelmi egyházak vezetői áldották meg.