Ugrás a tartalomra

Iskolaválasztás egyszerűen

2019. november 29. péntek
Több száz szülő jelent meg az önkormányzat Suli-Vár programján
Iskolaválasztás egyszerűen

Rengeteg kerületi szülőnek nyújtott már segítséget a Budafok-Tétény önkormányzata által kitalált és megszervezett Suli-Vár iskolaválasztó rendezvény. A Klauzál Ház tizenegy éve ad otthont ennek a programnak, melyen a kerület összes általános iskolája egy időben egy helyen mutatkozhat be, ezzel időt megspórolva a szülőknek.

Több száz szülő érkezett november 16-án a Klauzál Házba, hogy a kihelyezett asztaloknál megismerhesse az adott intézmény nevelési programját. Már a hivatalos megnyitó előtt telt ház volt a nagyteremben és a folyosón is. Németh Zoltán alpolgármester köszöntötte a szülőket, beszédében a rendezvény sikeréről és a megfelelő döntés meghozatalának fontosságáról beszélt. „A XXII. kerületi önkormányzat igyekszik továbbra is segíteni az oktatási intézményeket, még ha nem is vagyunk a fenntartói és a működtetői, de mi még mindig magunkénak érezzük ezeket az iskolákat” – mondta Németh Zoltán. Az új tankerületi igazgató személyes gondolattal kezdte ünnepi beszédét: „Magam is iskolaválasztás előtt álló édesapa vagyok, három gyermekem közül a kisfiam most kezdte el az első osztályt, az iker lányaim jövőre fogják, úgyhogy jómagam is ugyanazzal az izgalommal várom ezt az időszakot, és szeretném megtalálni a megfelelő iskolát gyermekeim számára, mint önök” – mondta Hományi Tamás Márton, a Dél-budai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. Hozzátette, hogy az önkormányzat által annak idején kitalált sikeres rendezvényt azért szervezik meg évek óta, mert itt egy helyen rengeteg információhoz juthatnak a szülők.

Tíz állami fenntartású kerületi általános iskola és egy egyházi iskola mutatta be nevelési programját. A leendő első osztályos tanítókkal és az intézmény igazgatójával is tudtak néhány szót váltani az érdeklődő szülők. Amíg a felnőttek beszélgettek, addig a gyerekek az adott intézmény pedagógusaival vagy diákjaival játszhattak ügyességi és logikai játékokat. Néhány óra alatt megismerhették a szülők az általuk kiválasztott intézményt, és így a választás is sokkal könnyebb lesz. „Én már határozott elképzeléssel jöttem, és tudtam, hogy melyik iskolák lehetnek jók a fiamnak, de ez a nyílt nap nagyon sokat segített, hogy melyiket válasszuk” – mondta az egyik szülő. A rendezvényen találkozhattak a szülők öko-, sport-, két tannyelvű iskolával, művészeti és egyházi intézménnyel. Egy külön teremben a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi tagintézményének szakemberei adtak egyéni tájékoztatást az iskolaérettség követelményeiről és az erre irányuló vizsgálatok folyamatáról.

(Viszkocsil Dóra)