Ugrás a tartalomra

Tér-Köz pályázat: tovább szépülhet Budafok belvárosa

2016. november 14. hétfő
A Duna-parti sétányon, a Szent István téren és a Klauzál Ház környékén is kulturált szabadidős és sportparkokat hoznának létre.
Tér-Köz pályázat: tovább szépülhet Budafok belvárosa

Újabb tervekkel indul a fővárosi Tér_Köz pályázaton a kerület. Pályázunk a Hajó utca-Duna-parti sétány környezetének fejlesztésére, a Szent István tér komplex fejlesztésére, illetve a Hajós Alfréd Tanuszoda és a Klauzál Gábor Művelődési Központ belső udvarának funkcióbővítő megújítására is.

Budafok-Tétény önkormányzata ismét pályázott fővárosi támogatásokra a kerület fejlesztése érdekében. A három pályázat egyike a Hajó utca-Duna-parti sétány és a Hosszúréti patak környezetének fejlesztése. A Duna-parti rész jelenleg nem hasznosított és beépítetlen. A folyó melletti járda és bicikliút rossz minőségű. A XX. század elején itt virágzó sport-, illetve közösségi élet zajlott. A Duna-part Natura 2000 védettség alatt áll, így a tervezők a természeti értékeket tiszteletben tartó fejlesztéseket képzeltek el. A projekt célja a terület és a Duna-parti sétány, partszakasz komplex hasznosítása sport- és rekreációs célokra. A fejlesztési koncepció szerint pihenőpark, játszótér, többfunkciós parkoló és sportpálya, valamint szolgáltató funkciók valósulnának meg a területen. A fővárosi vagyonkezelésben lévő Duna-parti területeken sétány, szabadtéri sportolási lehetőség, kerékpárútvonal, köztér, pihenőterületek, kinézőhíd létesülne, miközben rendbe raknák a partszakaszt, amelyet új járdákon és lépcsőkön lehetne megközelíteni. A Duna-parton kavicsos területek és jelentős mértékű faállomány van. A javasolt, tervezett beavatkozás mindössze a meglévő növényzet ápolására és a terület megközelíthetőségének javítására (lépcsők, rámpa építésére) szorítkozik. A koncepció költségvetése bruttó 499 964 892 forint, ebből a pályázat során várhatóan önrészként 174 987 712 forintot kell biztosítani.

A másik két projekt a Szent István tér komplex fejlesztése, valamint a Hajós Alfréd Tanuszoda és a Klauzál Gábor Művelődési Központ belső, hátsó udvarának funkcióbővítő megújítása. A tervezőcsapat a Szent István térre egy pihenőparkot álmodott meg, ahol egy időben több korosztály is jól érezheti magát. A különböző funkcióknak nagy, egybefüggő zöldfelületek adnak hátteret, a környező intézmények felé megnyitva a parkot, azokat szervesen bekapcsolva a park életébe. A tervek leglátványosabb eleme a Szent István mesetér. A játszótér a Szent István korában még elevenen élő honfoglalás kori nomád magyarság hagyományait és az államalapító keresztény emlékezetét jelenítené meg, így a szórakozás mellett fontos ismereteket is adna a különböző korú gyerekeknek a történelmünkről. A több korosztályt is kiszolgáló tematikus játszótér a park északnyugati oldalán helyezkedne el. A többi felületen a tervek szerint lelátót, pihenőhelyet, száraz tavat alakítanak ki. Utóbbi nemcsak díszítő értékkel rendelkezik, hanem ökologikusan oldja meg a vízelvezetést is. Az iskola közelsége miatt merült fel a mindig szűkös tornatermi lehetőségek kibővítésének igénye is, kihasználva a park adottságait. A parkban építenének kimérhető távolságú, a járdán burkolati vagy egyéb jelzésekkel kalibrált futópályát, a gesztenyésligetben pedig szabadtéri fitneszpályát alakítanának ki. A koncepció költségvetése összesen bruttó 166 223 734 forint, ebből a pályázat során várhatóan önrészként 58 178 306 forintot kell vállalni.

A Hajós Alfréd Tanuszoda és a Klauzál Gábor Művelődési Központ belső-hátsó udvarának hasznosítása régóta nagy vágya mindenkinek. A pályázatot érintő területet három intézmény határolja. Ezen intézmények jelenleg külön hátsó udvarral rendelkeznek. Az udvar látogatói és a közönség számára a létesítmény tengelyében egy új sétányt alakítanának ki, ahonnan egy játszótér, egy sportpark és egy nézőtér is megközelíthető lesz. A terv koncepcionálisan legfontosabb eleme egy szabadtéri színpad, amely faburkolatú lesz, és pergola keretszerkezettel fedik majd le. A tervek szerint a színpad alatt egyedi tervezésű kihúzható lelátó, illetve függesztett széktároló helyezhető el. A külső színpad a Klauzál Ház színpad bejáratához, hátsó bejáratához és a "back stage-hez" közel van, így az előadásokhoz szükséges eszközök könnyen használhatók lesznek. A tervezett játszóteret alapvetően alsó osztályos korú gyermekek és szüleik részére alakítják ki. A sportpark egy 65 négyzetméteres terület, amelynek felhasználói elsősorban a tanuszodát látogató gyerekek és csoportok lesznek. Ezenkívül az udvaron körbevezetnének egy négyzet alakú, összesen 160 méter hosszú gumiburkolatú utat, amely futókörként szolgálhatna. Az udvar átépítése kapcsán a művészeti Iskola közvetlen kerti kijáratot kapna a drámaterem két udvari ablakának átalakításával. A koncepció költségvetése összesen bruttó 197 432 164 forint, ebből a pályázat során várhatóan 69 101 257 forint önrészt kell előteremteni.

A nyertes pályázatokról várhatóan 2017. február 28-ig dönt a fővárosi önkormányzat. A támogatás mértéke a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő terület esetében 65 százalékos, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő terület esetében a beruházás költségeinek 75 százaléka. A pályázatok támogatási szerződésének megkötéséről szóló döntés 2018. március 31-ig várható.

A három helyszín mindegyike megfelel a pályázatban foglalt feltételeknek, a tervezés folyamán partnerségi egyeztetéseket folytat az önkormányzat az érintett szervezetekkel, közintézményi vezetőkkel, egyházakkal. A koncepciók megvalósulásával új, illetve megújult, széleskörűen használható közterületek, közösségi terek valósulnának meg.

A Tér-Köz pályázatokkal kapcsolatos lakossági észrevételeket, javaslatokat is várják az önkormányzatnál a terkoz@bp22.hu email címre november 28-ig. 

A terveket személyesen is megtekinthetik a kerületben öt helyszínen: a Klauzál Házban, a Káldor Adolf szakrendelőben, a Piactéren, a Nádasdy iskolában és a Városházán. Az utóbbinál szerdától egy kihelyezett levelesládába is várják majd a tervekkel kapcsolatos lakossági véleményeket.

 

(Viszkocsil Dóra)