Ugrás a tartalomra

Száztíz éves a Baross Gábor-telepi Polgári Kör

2019. február 07. csütörtök
Szent István-szobrot állítanak fel az Ispiláng utcai buszfordulóban
Száztíz éves a Baross Gábor-telepi Polgári Kör

Sztavropulosz Szotirisznét, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnökét kérdeztük a tavalyi év történéseiről és arról, milyen hagyományos programok és tanfolyamok voltak 2018-ban, amik folytatódnak idén is.

– Januárban mindig a disznóvágással kezdjük az évet, ilyenkor bárki megnézheti, hogy milyen folyamatok követik egymást egy igazi disznótoros vacsora elkészültéig. Ezután január közepén megemlékezünk a doni áttörés áldozatairól. Egyedülálló a májusfaállításunk, amit csak mi tartunk a Kőbányász Emlékparkban. Nagyon népszerű a Köztünk élnek sorozatunk is, melyen a Barosson lakó ismert személyiségeket ismerhetnek meg az érdeklődők, kicsit másként – kezdte az élménybeszámolót Sztavropulosz Szotiriszné. – Minden generáció körében népszerűek a kvízesték, melyeket Kopasz Sándor kvízmester tart. Népszerű még a meridián tornánk Pálinkás Gyöngyi vezetésével, és fontos megemlíteni – a teljesség igénye nélkül – az asztalitenisz-edzéseinket több csoportban, valamint a könyvtárunkat és családi tornánkat. Új színfolttal is gazdagodott a polgári kör: megalakult a Rockklub, amelyen a rockzene rajongói vehetnek részt.
– A Donát-hegy nemcsak a Baross Gábor-telepen élőknek fontos emlékhely, hanem a kerületieknek is, mely folyamatosan egy-egy új szoborral, kereszttel bővül. Tavaly mi történt a „kerület gyöngyszemeként” emlegetett emlékhelyen?
– Ezt az emlékhelyet is, mint annyi mást a Barosson, Pelikán Imre bácsinak és segítőinek köszönhetjük. Az általuk megkezdett hagyományt ápoljuk tovább, így 2018-ban egy barossi család ajándékozott kerámia turulmadarat, melyet az ezeréves Magyarország emlékkövén helyeztünk el június 6-án, a trianoni megemlékezésünk alkalmával. A turulmadarat Vinczéné Lőrincz Ágnes barossi keramikusművész készítette.
– Lesz esetleg új rendezvény vagy klub a 2019-es évben?
– Ebben az évben február 8-án indul útjára a „Közlekedési tagozatunk” Bajczár János tagozatvezetésével. Ebbe a klubba a buszsofőröktől a közlekedés iránt érdeklődő civilekig bárki jelentkezhet. Érdekes új színfoltja lesz ez a klub is reményeink szerint a polgári körnek.
– Idén kettős jubileumot ünnepel a kör, milyen rendezvénnyel készülnek ezekre a kerek évfordulókra?
– Igen, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör 110. évfordulója és az újjáalakulásának 20. évfordulója lesz idén. Ebből az alkalomból május utolsó hétvégéjén örökös és tiszteletbeli elnökünk, Pelikán Imre emlékére emléknapot tartunk. Lesz a kerületi civil szervezetek részére meghirdetett focitorna a barossi iskola sportpályáján, valamint a Pelikán-ház udvarán főzőverseny és kvízvetélkedő is. Körösztös Péter fafaragó művész Szent István-szobrát szeretnénk elhelyezni az Ispiláng utcai buszfordulóban, a Dózsa György úti körforgalom mellett lévő Baross-szobor mintájára. (Viszkocsil Dóra)