Ugrás a tartalomra

Sikertörténet a kerületben – egy eltűntként körözött idős svájci férfit sikerült azonosítani és hazajuttatni

2017. március 06. hétfő
Akár rosszul is végződhetett volna, de happy end-del ért véget annak az idős svájci férfinak a története, aki többnyire akaratlanul keveredett Budafok-Téténybe. Szombat éjjel egy zavartan viselkedő, rossz állapotban levő férfiről kapott bejelentést a kerületi rendőrség. Kiderült, a 85 éves bácsi svájci állampolgár, és egy családi konfliktus után indult útnak Magyarországra.
Sikertörténet a kerületben – egy eltűntként körözött idős svájci férfit sikerült azonosítani és hazajuttatni

Március 4-én éjjel Dr. Bató András, a kerület rendőrkapitánya fordult a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központhoz, hogy egy 85 éves, svájci állampolgárságú beszélni alig tudó bácsi elhelyezésével kapcsolatban kérjen segítséget, amíg a rendőrség feltérképezi a körülményeit, kideríti, honnan érkezett. Dr. Daróczi Csilla, a szolgálat intézményvezetője személyesen próbált segíteni és végül a Szeretet a Válasz Közhasznú Egyesületnél sikerült átmeneti szállást találnia.

 

Az ideiglenes szálláson a férfit megfürdették, átöltöztették, megetették és szálláshelyet biztosítottak neki az adott éjszakára. Szerencsére az egyesületnek külföldi kapcsolatai is vannak, így nem volt idegen a férfi által beszélt német nyelv sem: így derült ki, hogy a bácsi egy svájci idősellátó intézményben élt feleségével együtt, azonban összekülönbözésük után úgy döntött, felkeresi Magyarországon élő ismerőseit, így vonatra szállt. A rendőrség vizsgálatából kiderült, péntek óta keresték az eltűntnek hitt férfit. A kapcsolati hálóját megvizsgálva találtak rá húgára, aki vasárnap délután eljött testvéréért.

 

A történetnek rossz vége is lehetett volna, ha az átmenetileg nehéz helyzetbe került idős bácsi egy kevésbé segítőkész rendőrkapitánnyal, illetve szociális intézményvezetővel találkozott volna. Példaértékű az is, ahogy a férfit befogadó civil egyesület reagált a nem szokványos megkeresésre, így a történet valóban happy end-del érhetett véget.