Ugrás a tartalomra

Sikeres Európa-bajnokság, kerületi szereplőkkel

2016. július 21. csütörtök
Kassai Viktor és Ring György: Szeretünk a XXII. kerületben élni
Sikeres Európa-bajnokság, kerületi szereplőkkel

Évtizedek óta nem élhettünk át olyan futball-Európa-bajnokságot, mint amilyet az idén, amelyen a magyar csapat két hétig, bíróink pedig az elejétől a végéig, azaz kerek egy hónapig játszottak fontos szerepet. Kassai Viktor és Ring György a nyitómeccsen mutatkozott be Franciaországban és a döntőn búcsúzott, összesen hat mérkőzésen működtek közre, ami kiváló, világszínvonalú teljesítményüket bizonyítja.  Mindketten kerületi lakosok, és sikerükben fontos szerepe volt Budafoknak is… 

Öt hétig voltak távol hazájuktól és szűkebb környezetüktől, edzőhelyükön, a BMTE-pályán találkoztunk a neves játékvezetőkkel, akiknek a házigazda, Vizi Sándor önkormányzati képviselő is gratulált. 

– A tornát megelőző hónapokban a BMTE-pályán készültünk fel az Eb-re, ami nagy segítséget jelentett a számunkra, mert közel lakunk a pályához. Ezúton is köszönjük a remek edzéslehetőséget – mondták.

– Mióta élnek a kerületben? – érdeklődtünk.

Kassai Viktor: – 2009-ben költöztem ebbe a csendes, nyugodt kerületbe, amelynek vidékies hangulata magával ragadó. Már csak azért is jó döntés volt ide költöznöm, mert innen könnyen elérhetők az NB I-es stadionok, bárhova is kell utaznunk az országban. Emellett külön öröm a számomra, hogy a budafoki pályán szívesen látnak minket az edzéseinken.
Ring György: – Ugyan én csak három éve költöztem ide a családommal, de a környék hamar megnyerte a tetszésünket, igaz már korábbról is jól ismertem a kerületet. Örülök, hogy itt nő majd fel a most négy hónapos fiam, mert szinte kivétel nélkül csak kedves emberek élnek a szomszédságunkban.

– A megnyitó meccsen való szereplésük után gondolták volna, hogy ilyen messzire, egészen a döntőig jutnak?

Kassai Viktor: – Nagy presztízs és megtiszteltetés nyitómeccset vezetni, amikor nemcsak a focistákra, hanem ránk is figyel a világ, hiszen évekig várnak arra a szurkolók és a futballisták, hogy végre megkezdődjön az Európa-bajnokság. Természetesen egy ilyen tornán a döntő vezetése a legnagyobb rang, hiszen évek múltán már csak arra emlékszik mindenki, de szakmailag a nyitótalálkozó is kiemelt jelentőséggel bír.

Ring György: – Amikor elkezdődik egy ilyen rangos és hosszú torna, kiszámíthatatlan egy játékvezetői csapat számára, hogy hol lesz a vége. Maximálisan oda kell figyelni minden mérkőzésen az első perctől az utolsóig. 

– Hat mérkőzésen működtek közre, melyik volt bírói szempontból a legnehezebb?

Kassai Viktor: – Előfordulhat, hogy egy kívülről unalmas és eseménytelen mérkőzésen egy játékvezetőnek hihetetlenül sokat kell dolgoznia azon, hogy a csapatok partnerei legyenek és sportszerű keretek között menjen a játék. A német–olasz találkozón két nagy futballnemzet válogatottja csapott össze az egyenes kiesési szakaszban, egy ilyen kiemelt meccsen különösen észnél kell lenni a játékvezetőknek. 

– Kiket nehezebb kezelni a pályán, a sztárokat vagy a „kisebb” játékosokat?

Kassai Viktor: – Egy játékvezetőnek fontos felismernie, hogy milyen habitusú labdarúgókkal áll szemben és ebből a szempontból nem számít, hogy sztár-e az illető. A megfelelő hangot és kommunikációt meg kell találni mindenkivel. A munkánk nagy része pszichológiából áll, tudni kell, kihez, mikor és hogyan szóljunk.

Ring György: – Minden mérkőzés más, ami igazán tétre megy, ott a feszültség is nagyobb. Ilyenkor minden döntésnek, szónak jelentősége van.

– Végigkövették belülről az Eb-t. A döntő előtt megtippelték, kié lesz a trófea?

Kassai Viktor: – Mi esélylatolgatással soha sem foglalkozunk, csak a feladatunkkal, azzal, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból. 

Ring György: – Annyira koncentrálunk a felkészülésre, a kijelölt mérkőzésre, a mérkőzésen pedig a jó helyezkedésre, hogy meg se fordul a fejünkben, ki nyerhet vagy veszíthet. Számunkra ez egyáltalán nem fontos.

– Egy videobíróval azért könnyebb lenne a dolguk…

Kassai Viktor: – A videobíró még tesztelés alatt áll, várjuk a fejleményeket ezzel kapcsolatban.

Ring György: – Minden technikai és humán segítségnek örülünk, ami segíti a munkát, a tesztelési fázis után meglátjuk, hogy a videobíró mennyire lesz a segítségünkre.

(Temesi László)