Ugrás a tartalomra

Rossini szoborba öntve

2019. január 25. péntek
Mostantól kortárs budafoki művész szobra is díszíti az Operaházat
Rossini szoborba öntve

A felújítás alatt álló Operaházban rendhagyó módon avatták fel a kiváló olasz zeneszerző, Gioachino Rossini mellszobrát halálának 150. évfordulója alkalmából. A napra pontosan megtartott leleplezésen a Magyar Állami Operaház művészei az operaszerző áriáival köszöntötték Huber József alkotását, amely az épület felújítása után kerül majd végleges helyére.

A budafoki szobrászművész bronzportréja a zene szentélyében olyan rangos és elismert művészek szobrai között kapott helyet, mint Pátzay Pál, Marton László vagy Mikus Sándor.
– Wagner, Puccini és most Rossini. Kizárólag operaszerzők portréit mintázza meg?
Huber József: – Ifjúkorom óta nagy operarajongó vagyok, évek óta bérletünk van, ezért sokszor választom témának a zene nagymestereit. Wagner mellszobra már néhány éve a Záborszky pincében látható, tavaly pedig a Vállalkozók Bálján avatták fel a Békési Imre megrendelésére készült Puccini-portrémat. Ott volt az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter is, akinek nagyon tetszettek a munkáim, ezért a Rossini-évfordulóra megvásárolta az Operaház számára az itáliai mesterről korábban készült portrémat. De hogy a kérdésére is válaszoljak, nem csak zeneszerzők a modellek. A Nemzet Színészéről, Szabó Gyuláról (2014-ben elhunyt Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész – a szerk.) is készítettem szobrot, amelyet az ő részvételével be is mutattam egy nyitott műtermi kiállításon. 
– Hol láthatjuk a kerületünk neves színművészéről készült portrét? 
– Jelenleg még a műtermemben „pihen”, de remélem, nemsokára a Klauzál Házban kap helyet. Három éven át tartó egyezkedés után végre úgy néz ki, hogy az önkormányzat szeretné, ha a Szabó Gyuláról készült bronzszobor az őt megillető helyre kerülne.
– Mivel foglalkozik mostanában?
– Pihenésképpen festek. Egy négy-öt képből álló sorozaton dolgozom, amely az Amazonas esőerdőinek pusztulását mutatja be. Ugyanezt a témát másképpen is feldolgozom, egyes részeit már fából is megfaragtam.
A rekonstrukció alatt álló, beállványozott épület belső terében lezajlott különleges szoboravatásról készült filmet a YouTube csatornán tekinthetik meg az érdeklődők. n (Tamás Angéla)

Rossini szoborba öntve