Ugrás a tartalomra

Rendezett körülmények a romos épület helyett

2017. április 23. vasárnap
Folytatódhat Budafok belvárosának megújulása: a Szent István tér és a Hajó utcai Duna part után rendeződhet a régi mozi területének sorsa is. A lakosság véleményének kikérése után döntik el, a későbbiekben mi legyen az egykori mozi helyén.
Rendezett körülmények a romos épület helyett

Ha a képviselő-testület elfogadja az épület bontásáról és az ingatlan rendezéséről szóló előterjesztést, akkor a belváros fejlesztésének tartalék területe jön létre. A végleges funkció kialakításáig bővíthető a Piactér közösségi funkciója, tematikus alkalmi vásároknak, rendezvényeknek, parkoló bővítésnek is helyt adhat. Sokakat elszomorít, hogy a leromlott állapotú épület hasznosítására kiírt tavalyi pályázaton nem sikerült üzemeltetőt találni. Az elmúlt események azonban új lehetőségeket teremtettek.

Mindannyian tudjuk, tapasztaljuk, hogy a fejlődés, a haladás velejárója, hogy lelki-érzelmi terhet jelent a régi, megszokott dolgoktól való elszakadás, akkor is, ha az ésszerűség azt diktálja, hogy el kell engedni azt, ami már elavult, nem működőképes, hogy valami új, korszerűbb, esetleg szebb, jobb kerülhessen a helyére. Voltak, akik annak idején megsiratták a régi Tétény mozit is, de ma már ugyanúgy szeretik a helyére épült Cziffra házat. Az építkezéshez előbb sok esetben bontani kell. „Már a képviselő-testületi döntés előtt is biztosan ígérhetem, hogy meg fogjuk keresni a közösség számára legkedvezőbb megoldást. Amit sajnos nem ígérhetek, hogy ez a megoldás kivétel nélkül mindenkinek tetszeni fog, hiszen az emberek értékrendje, érdekei, érzelmei is különbözőek, eltérőek lehetnek.” – mondta a budafokteteny.hu-nak az előterjesztéssel kapcsolatban Karsay Ferenc polgármester. Hozzátette, az is tény, hogy, az önkormányzat nem akarja eladni az érintett területet, mivel stratégiai jelentősége van a budafoki belváros további fejlődése szempontjából. Ezért azt a belvárosi fejlesztések tartalék területének tekinti.

A Képviselő-testület elé kerülő nyilvános előterjesztésben olvasható: "az 500 fős nézőteremmel kialakított épület évek óta kihasználatlan, állaga leromlott. Filmszínházként egészen 1991. december 4-ig működött, ekkor zárta be véglegesen kapuit./…/ a mozi épületében jelenleg víz-, csatorna- és gázszolgáltatás nincsen, a fűtés és szellőzés rendszere működésképtelen.” Az önkormányzat 2014 októberében az ingatlan hasznosítási lehetőségeiről szakmai tanulmányt készíttetett. A tervezők által javasolt „multifunkcionális közösségi épület” költségei az elképzelt funkciókhoz képest irracionálisan magasak, az önkormányzat számára vállalhatatlanok voltak.       A komplett javaslat költsége 1 milliárd forint volt, egy másik „csökkentett műszaki  tartalmú” is 7-800 millió Ft költséggel számolt.

A belvárosi fejlesztés közösségi tervezése során az önkormányzat teljes mértékben támogatta a gyerekek ötletét, hogy az egykori mozi épületében tornaterem létesüljön és a szabad időkeretet multifunkciós céllal hasznosítsák.

Az elkészült szakmai tanulmány azonban rámutatott, hogy sajnos ez az elképzelés műszakilag és gazdaságilag is megvalósíthatatlan, irracionális. Az derült ki, hogy olcsóbb újat építeni, mint átalakítani, mivel az épület jelentős szerkezeti átépítés nélkül nem alkalmas még szabványos tornateremnek sem, még kevésbé csarnoknak. Közben az oktatási feladatok kikerültek az önkormányzati alapfeladatok közül, ezért pályázni sem lehet erre a célra az állami tornaterem építési program forrásaira.

De nem csak az önkormányzat nem talál a meglévő épületre ésszerű hasznosítási lehetőséget, hanem a tavaly év végi nyílt pályázat során sem jött érdemi ajánlat, se vállalkozási, se közösségi hasznosítási célra az ingatlannal kapcsolatban. Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalata, hogy ötletekből nincs hiány, amikor azonban konkrét lépésekre kerülhetne sor, külső források bevonására volna szükség és lehetőség, akkor nincs jelentkező. Az érdeklődők a megoldást kizárólag a „kerületi közösségtől”, az önkormányzattól várják. A legkisebb kockázat a terület megtisztításában, a rend visszaállításában van – mondta a budafokteteny.hu-nak Karsay Ferenc.

A polgármester által jegyzett előterjesztésben szerepel, hogy az épületegyüttes bontását követően a telek hosszú távú hasznosítása érdekében ki kell kérni a kerület polgárainak véleményét. A javaslat szerint az üres területen átmenetileg többféle hasznosítás is szóba kerülhet, bővíthető például a Piactér közösségi funkciója, tematikus alkalmi vásároknak, rendezvényeknek, parkoló bővítésnek is helyt adhat.

Amint azt az utóbbi években megvalósult számos jelentős kerületi városfejlesztési beruházás is igazolja, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a budafoki városközpont fejlesztésére. Az elmúlt években a kerület számos park megújításával és az önkormányzati tulajdonú házak rendbehozatalával növelte Budafok központjának vonzerejét.  Elindult a tűzfalak megszépítését célzó murália program. A történelmi belvárosban magántulajdonosok is pályázhattak saját ingatlanjaik felújításának céljából önkormányzati forrásokra.

A városszépítés folytatódik. A már említett Szent István parki és Hajó utcai beruházások mellett önkormányzatunk felújítja az Árnyas parkot (a Pécsi és a Játék utcai társasházak között), és kifejezetten fontosnak tartja megóvni, sőt megújítani a régi Városháza épületét is, ahol a Kossuth Lajos u. 24. szám alatt méltó hely alakítható ki helytörténeti kiállítások számára és budafok-tétényi művészek bemutatkozásának is teret adhat majd.

 

A nyilvános előterjesztés szövege itt olvasható:

http://budafokteteny.hu/uploads/files/2017/13_Budafok_Mozival_kapcsolatos_d%C3%B6nt%C3%A9s.pdf?time=1492702424734