Ugrás a tartalomra

Pünkösdi búcsú égi üzenettel

2016. május 20. péntek
Dupla szivárványkoszorú Csíksomlyó és Budafok-Tétény felett
Pünkösdi búcsú égi üzenettel

Az irgalmasság rendkívüli szentévében csodaszámba menő égi jelenség fogadta a csíksomlyói zarándokokat, köztük a Budafok-Tétényi keresztalját. Közben ezzel egy időben, idehaza Budafok-Tétényben is fényes duplaszivárvány borította színes fényekbe az eget pünkösd szombatján.

Hisszük, hogy a jó ügy érdekében tanúsított közös összefogásunk, áldozatunk kedves a Szűzanyának, aki fiához, Jézushoz vezet bennünket! – írták az esemény kapcsán a csíksomlyói nagyzarándoklat egyházi szervezői. A szülőföld által biztosított élettér betöltésének a szükségességéről beszélt a csíksomlyói búcsú ünnepi felszólalója, Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános. A csíksomlyói nyeregben százezrek által hallgatott prédikációja végén a magyar és a székely Himnusz szavait összekapcsolva zárta mondandóját: „kérünk, Istenünk, áldd meg a magyart, és ne hagyd elveszni Erdélyt”. Az esemény zárásaként idén is több százezren énekelték együtt a magyar és a székely Himnuszt, köztük a zarándoklat díszvendége, Áder János köztársasági elnök.

A hegynyeregben messziről is jól kivehető élénksárga pólós csoport volt a Budafok-Tétényi keresztalja, élén Karsay Ferenc polgármesterrel és Németh Zoltán alpolgármesterrel.  A buszos kerületi zarándokcsoport az ezt megelőző, és a rá következő két napban idén is több erdélyi és gyimesi zarándokhelyet felkeresett. A többi között a nyerges-tetői székely hősök kopjafás emlékhelyét, ahol idén is koszorúztak és elénekelték a magyar és a székely Himnuszt, Gyimesfelsőlokon felkeresték az éppen 50 éve pappá felszentelt Berszán Lajos atyát, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumot alapító, nyugalmazott iskolaigazgatót. Megtekintették az iskola egyik nagy becsben tartott értéktárgyát is, a Kamarás Kata Budafok-Tétényi keramikus által alkotott Szent Erzsébet-szobrot, amelyet évekkel ezelőtt az önkormányzat adományozott a líceumnak. A zarándokcsoport végül ellátogatott a szálláshelyüktől, a gyimesi Borospatakától mintegy 120 kilométerre, a Bákó megyei Magyarfalu mellett lévő Lábnyikba. A Moldva közepén, a Szeret folyótól keletre található Lábnyik Magyar Házában és a falubéli csángó magyarok portáin szerzett felejthetetlen élmények hatására a Budafok-Tétényi keresztalja tagjai megfogadták: jövőre ide is visszatérnek, kölcsönösen erősítve a magyar összetartozást. (Sükösd Levente)