Ugrás a tartalomra

Nyáron is jelenthet veszélyt a szén-monoxid!

2016. június 23. csütörtök
Az elmúlt huszonnégy órában hat helyszínre riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés veszélye miatt
Nyáron is jelenthet veszélyt a szén-monoxid!

A nyári hónapokban is fennáll a szén-monoxid mérgezés veszélye, főként azokban a lakásokban, ahol a használati meleg víz készítéséhez nyitott égésterű gázkazán üzemel – tájékoztatta a budafokteteny.hu-t Czifra Ferenc tű. alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének polgári védelmi felügyelője. A szakemberek a nyári időszakban is felhívják a figyelmet a készülékek rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni, elzárni! 

A szén-monoxid (CO) egy olyan színtelen, szagtalan gáz, amely a szénvegyületek tökéletlen égése során képződik például a cirkókban, kazánokban, átfolyós vízmelegítőkben. Erősen mérgező, ugyanis a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. Belégzése során azonnali hatása fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása, hogy a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát.

A veszélyek csökkentése érdekében fontos a rendszeres felülvizsgálatokat elvégeztetni, valamint célszerű minden gázfűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe szénmonoxid-érzékelőt telepíteni, ami adott esetben életet menthet.

 

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése (videó):

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=57