Ugrás a tartalomra

Negyvennégy év óvónőként

2019. június 20. csütörtök
Komoly szakmai sikerekkel a háta mögött búcsút vesz a pedagógusi pályától Horváthné Fűkő Zsuzsanna, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetője
Negyvennégy év óvónőként

Komoly szakmai sikerekkel a háta mögött búcsút vesz a pedagógusi pályától Horváthné Fűkő Zsuzsanna, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetője, aki bizonyos életszakaszaiban a közélettől sem riadt vissza. A kerületünkben született és ma is itt élő óvópedagógus a nevelési év végén nyugdíjba vonul, hogy megkezdje megérdemelt pihenését. Az óvodapedagógus számtalan szép emléket őriz a pályán eltöltött negyvennégy évből, amelyek egy részét most az olvasókkal is megosztja a Városházi Híradó kérésére. 

Negyvennégy év óvónőként– Mielőtt 2008-ban felkérték az egyesített óvoda vezetésére, a kerület több intézményében is dolgozott. Melyik óvoda mit nyújtott önnek?

– Az Árpád utcai óvodában töltött évek alatt kerületi versenyt szerveztem az óvodapedagógusoknak, ami komoly elismerést kapott, a Vöröskereszt utcai óvodában pedig, ahol vezetőhelyettes voltam, számos fővárosi és kerületi szintű szakmai bemutatót tarthattam. A Kisfaludy óvodába már vezetőként kerültem, így új kihívásokkal néztem szembe. Innen vitt az utam a VII. utcai óvodába, ahol 1990-ben óvodavezetői munkám elismeréseként a XXII. kerületi Tanács „Budapestért” kitüntető díjban részesített. Itt volt a kolléganőm Nagy Lórántné Kovács Barbara, akinek két versével búcsúztattak a pedagógusnapon, valamint Rucska Tiborné is, akivel együtt szerveztünk sítábort Szlovákiába, és vele kezdtem el az óvodás sportversenyeket meg az óvodások úszásoktatását is. Büszke vagyok arra, hogy a fővárosi óvodák nagycsoportosainak csapatversenyét 1996 óta eddig minden nevelési évben megrendeztük, de az önkormányzat már 1998-ban a „XXII. kerület Sportjáért díj”-ban részesített az óvodai sportéletért végzett munkámért, 2006-ban pedig „Az év intézményvezetője” címmel és Tóth József-díjjal ismerte el óvodavezetői tevékenységemet.

– 2008-ban kinevezték az Egyesített Óvoda élére. Az elmúlt több mint tíz évben milyen sikereket élt át? 

– A díjakon túl, amelyeket kaptam (2012-ben Bárczy István-díj, 2014-ben díszpolgár cím) sikerként könyvelem el, hogy azt a 2019-ben összeállított anyagot – az Egyesített Óvoda alapdokumentumai, mint SZMSZ, Pedagógiai Program, Óvodavezetői Munkaterv és annak értékelése –, amelyet az Oktatási Hivatal felkérésére összeállítottam, a tanfelügyeleti szakértők képzéséhez és vizsgáztatásához használják fel. Öröm számomra, hogy mindig olyan kollégák vettek körül, akik az óvodai nevelésben magukénak vallották  a korszerű pedagógiát, számukra is első volt a gyermekek szeretete és az, hogy felismerjék a tehetséges gyermekeket, fejlesszék az erre rászoruló óvodások képességeit. 

– Siker az is, hogy az EGYMI-től átvettük a sajátos nevelési igényű kisgyermekek fejlesztését, és három tagóvodában elkezdtük az autista gyermekek integrálását. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy bárhová megyek a kerületben, egykori óvodásaim, illetve szüleik megszólítanak, hálásak azért, hogy annak idején volt az óvodában angoloktatás, valamint többféle sportolási lehetőség, és akkor is boldog vagyok, amikor egy szülő elmondja, hogy jól ismertem fel, miben tehetséges a gyermeke, mert felnőttként ez beigazolódott. Lehet ennél nagyobb sikere és öröme egy óvodapedagógusnak?

(Tamás Angéla)