Ugrás a tartalomra

Nagy buli és ünnepi pillanatok a Kerület Napján

2017. június 22. csütörtök
Nagy sikerrel zárult a Záborszky Nándor tiszteletére rendezett Kerület Napja a Piactéren. A budafok-tétényiek új ünnepén átadták a budafoki bajnokfocisták érmeit is, mely után éjszakába nyúlóan mulathattunk a 22. szülinapját ünneplő Madarak Zenekar házibuli-slágereire.
Nagy buli és ünnepi pillanatok a Kerület Napján

Ahogy arról beszámoltunk, Csobán András A szőlőfürt meg a többiek című szoborcsoportjának leleplezésével kezdetét vette az első alkalommal megrendezett Kerület Napja.

 

A műalkotás Csobán András kerületi művész munkája, aki nem csak a szépségre törekedett a gyümölcsöket ábrázoló szoborcsoport készítésénél, hanem arra is, hogy az elkészült alkotást fizikailag is testközelbe hozza a Piactéren közlekedőkhöz. Így olyan kompozíció született, amelyhez  hozzá szabad érni, sőt le is ülhetnek rá.

 

„A piactér otthonossá tétele a célunk. Az alkotás jó találkozóhely, ami interaktív, kapcsolatba kerülhetünk vele, szelfizhető, birtokba vehető” – mondta Németh Zoltán alpolgármester a szobor leleplezése előtt. Hozzátette, a szoborban megjelenik a történelmünk is, hiszen a szőlőfürt kapcsolódik Budafok-Tétény múltjához, jelenéhez és a jövőjére is utal. A szobor „felavatása” nem sokáig váratott magára, hiszen a téren összegyűlt gyerekek gyorsan birtokba is vették. Az ünnepségen részt vett Szabolcs Attila országyűlési képviselő, a kerület volt polgármestere is.

A nagy hőség ellenére sokan látogattak ki a térre, hogy meghallgassák a Nádasdy Ifjúsági Big Band-jének koncertjét vagy, hogy részt vegyenek a Zugmann Péter alpolgármester által indított geocaching játékban. Hatalmas érdeklődés fogadta a Garbóci László által vezetett helytörténeti sétát, mely egy körülbelül 2 kilométeres útvonalon mutatta meg a környék kincseit és ismertette a hozzájuk kapcsolódó történeteket, legendákat. A helytörténeti témához kapcsolódóan a séta vezetője a dél-budai vendéglőkről is tartott egy érdekfeszítően izgalmas előadást. Elhangzott, hogy sokan nem tudják ugyan, de volt idő, amikor a főváros minden részéről érkeztek vendégek, hogy a budafoki pincéket meglátogassák, jó bort igyanak, és jó zenét hallgassanak hozzá.

 

Az este folyamán házibulis-slágerekkel szórakoztatta a Piactér közönségét a Madarak Zenekar, amely éppen a 22. születésnapjukat ünnepelte június 21-én. Az ő felvezetésük után következett az éremátadás, mely során a BMTE II. és a BMTE is átvehette aranyérmeit. A medálokat a Magyar Labdarúgó Szövetség munkatársai mellett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Karsay Ferenc polgármester akasztotta a bajnokok nyakába. A csapatnak Ausztráliából gratulált Bélteky Róbert, a Budafok tulajdonosa is, aki telefonon keresztül azt mondta „Sokan azt mondják, nincs hűség a magyar labdarúgásban. Ezek az emberek biztos nem jártak tavaly budafoki-meccsen.” A focistáknak a polgármester is gratulált, aki köszöntőjében elmondta, azért is büszke a csapatra, mert a sikereik mellett, ha ki is kaptak, mindig úgy játszottak, küzdöttek a pályán, ahogy kell, teljes erőbedobással, nem lélektelenül. Hozzátette: „mi mindannyian budafok-tétényiek azon fogunk dolgozni, hogy olyan szurkolói közösséget építsünk, amilyen a Fradi elleni kupameccsen is tapasztalható volt Budafokon. Hajrá, Budafok, csak így tovább fiúk!” — zárta szavait Karsay Ferenc.

 

A Klauzál Házban ezt megelőzően ugyancsak ünnepi keretek közt átadták az idei kerületi díjakat,  a többi közt a kerület vállalkozója és a kerület díszpolgára elismeréseket. Előbbi címet idén Landthaller Tasziló benzinkút tulajdonosnak adományozták, az új díszpolgárunk pedig P. Udvarnoky László István OSPPE pálos szerzetes, budatétényi plébános lett.

 

A budafokteteny.hu nevében is Boldog Kerület Napját kívánunk mindannyiunk számára itt Budafok-Tétényben, az év minden napján! :)