Ugrás a tartalomra

Megújul a Rózsakert

2017. június 02. péntek
Hamarosan új játszótér épül a Tűzliliom és a Rákóczi út között, és átalakul a városrész központja is. Az északi és déli oldalon sorra kerülő munkálatok is a biztonságosabb közlekedést segítik majd. Az új játszótér elnevezésében a lakosság segítségére is számít az önkormányzat.
Megújul a Rózsakert

A felújítási munka előkészítése 2015-ben kezdődött, amikor az önkormányzat felkérte az ott élőket, még a tervezés előtt mondják el gondjaikat, javaslataikat, ötleteiket a lakótelep jelenével és jövőjével kapcsolatban. 2015 nyarán a tervezők elkészítettek egy koncepció tervet, melyhez felhasználták az érkezett számos javaslatot is. A koncepció tervet lakossági fórumon mutatták be és az önkormányzat vezetőivel közösen megvitatták az ott megjelentekkel, összegyűjtötték az írásos véleményeket is. Ezek után – a nagy költségigény miatt – több, önállóan is megvalósítható, de a nagy egész koncepció részeként beillő területre elkészült a részletes kiviteli terv. Budafok-Tétény önkormányzata az utóbbi években elvégzett folyamatos fejlesztés folytatásaként ez évben három terület kivitelezését végezteti el: az északi terület nagy játszótere újul meg, valamint a Demjén iskola épülete előtti északi és déli területek. A környezet az idei felújítás során itt is gyökeresen megváltozik.

 

A tervezett játszóteret a gyermekek biztonsága érdekében kerítés veszi majd körbe, ami mentén kerékpártárolót is elhelyeznek. A játékokat két korosztálynak tervezik, az egyik részen a 0-3 éves korosztály, a másik részen a 3-14 évesek számára tervezett játékokat helyeztet ki az önkormányzat, melyek egybefüggő teret alkotnak majd, de részben elkülönülnek egymástól. A tér északi részére a kicsiknek szánt játékok mellé árnyékot adó fákat is telepítenek. Esésvédő gumiburkolat is lesz, amely élénk színeivel még játékosabbá teszi a teret. A területen található távhőaknát meg kell tartani, ám biztonságosan, a tér összképébe illeszkedve simul majd bele a környezetbe.

 

A Városközpont északi területén a Rákóczi út felől megnyitják az utat az egyirányú gépkocsi forgalom számára, melyhez kapcsolódva párhuzamos és ferde parkolók lesznek. A járdaszintet megemelik, hogy jobban elválasszák a gyalogosokat az autós forgalomtól. Az iskola előtti részen létrehoznak egy területet, ahol a szülők a forgalom akadályozása nélkül rövid időre félreállhatnak autójukkal, hogy gyerekük kényelmesen kiszállhasson a kocsiból, majd továbbhajtanak. A Spar előtti terület szintkülönbségeit alacsony támfalak teszik majd rendezettebbé. A Városközpont déli része az északihoz hasonló terv alapján újul meg. Az autók számára is megnyílik az út a Tűzliliom utca irányából megvalósuló egyirányúsítással és az iskola tornatermével kialakuló, itt is rövid időre szolgáló várakozó öböl létrehozásával. Az iskola előtti téren is változás lesz, a parkolás megszűnik, csak a gyalogosok számára lesz nyitott a terület. Az északi ütemben már megnyitott sétány itt, a déli részen is folytatódik. Az itt kialakított kis téren egyedi látszóbeton ülőtámfalak és különleges padok szolgálják majd a kényelmet. Ez a rész díszkivilágítást kap, a gyalogos közlekedés pedig a közvilágítás fejlesztésével válik biztonságosabbá.

 

A városközpont átalakítása a biztonságos közlekedést szolgálja, a forgalmi rend változása miatt azonban az átállásig különleges figyelmet kérünk minden arra közlekedőtől!

 

A Tűzliliom és a Rákóczi út között megépülő új játszótér elnevezésében a lakosság segítségére is számít az önkormányzat. Első körben a rozsakert@bp22.hu email címre várjuk az elnevezésre vonatkozó javaslatokat. A továbbiakban pedig a beérkezett ötletek közül Önök dönthetik majd el a leadott kedvelésekkel, like-okkal, hogy mi legyen az új játszótér neve.