Ugrás a tartalomra

Közlekedési rend és forgalmi változások október 23-án

2019. október 22. kedd
Nemzeti ünnepünkön, az 1956. október 23-i forradalom évfordulóján és az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen tartanak megemlékezéseket: 22-én, hétfőn délután a Műegyetem rakparton és a Bem József téren, 23-án, kedden pedig a Kossuth Lajos téren.
Közlekedési rend és forgalmi változások október 23-án

Az említett helyszínek környékén forgalomkorlátozásokra kell számítani, ezért változik az érintett közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 23-án, szerdán az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben a fővárosi közösségi közlekedésben. Az M3-as metró október 23-án Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik.

 

Az állami rendezvények helyszíne és azok megközelítése

Az állami ünnepi rendezvényekről, megemlékezésekről bővebb információ az oktober23.kormany.hu/ oldalon olvashatnak részletesebben.

 

Koszorúzás az 1956-os Műegyetemi emlékműnél – október 22. 14 óra

Október 22-én, kedden délután a Műegyetemi emlékműnél tartanak megemlékezést, majd fáklyásmenet indul a Bem térre, ahol szintén ünnepi rendezvényt tartanak. A Műegyetem mind a budai, mind a pesti belváros számos pontjáról elérhető a 4-es vagy a 6-os villamossal, amelyről a Petőfi híd, budai hídfőnél érdemes leszállni. A Bem tér 17:30-ig közvetlenül a 19-es és a 41-es villamossal érhető el, azonban a 4-es és a 6-os villamos Margit híd, budai hídfő megállójából is megközelíthető rövid sétával.

 

Ünnepélyes zászlófelvonás és családi programok a Kossuth téren – október 23. 9 óra

Október 23-án, szerdán az állami ünnepség ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a Kossuth Lajos téren, majd ugyanitt késő délutánig családi programok várják az odalátogatókat. A tér a belváros számos pontjáról elérhető az M2-es metróval – a 2-es villamos a teret ezen a napon nem érinti, annál kissé távolabb, a Széchenyi rakparton áll meg.

 

Szabadságkoncert a Millenárison – október 23. 19 óra

A Millenáris területe az M2-es metró Széll Kálmán tér megállójából, illetve a 4-es és a 6-os villamos Széna tér megállóhelyéről egyaránt rövid sétával érhető el.

 

Korlátozások a közúti forgalomban

Ideiglenes megállási tilalom lép életbe október 21-e, hétfő estétől 23-a, szerda reggelig a Bem József tér környékén, 22-e, kedd 0 órától 23-a, szerda éjfélig a Szalay utcában és a Vajkay utcában, 23-án egész nap a Liszt Ferenc tér környékén, továbbá az esti órákban az Akadémia utcában, a Báthory utcában, a Balassi Bálint utcában, a Széchenyi felső rakparton, a Markó utcában, a Szemere utcában, a József körút Corvin-közhöz közel eső szakaszán, a Pesti alsó rakpart Margit hídhoz közel eső szakaszán, valamint a Trefort utca és Bródy Sándor utca egy-egy részén. Kérjük a járművezetőket, hogy várakozóhelyük kiválasztásakor legyenek figyelemmel az ideiglenes forgalmi rendre.

Lezárják a közúti forgalom elől október 23-án, szerdán

  • a Pollack Mihály teret, valamint a Bródy Sándor utcát a Szentkirályi utca és a Puskin utca között 11 órától 16:30-ig,
  • a Corvin köz–József körút–Baross utca–Szentkirályi utca–Bródy Sándor utca útvonalat 13:30-tól 14 óráig, majd 17:30-tól 18 óráig, továbbá
  • a Pollack Mihály tér–Bródy Sándor utca–Békési utca–József körút–Corvin köz útvonalat 17:30-tól 18 óráig.

 

Változások a közösségi közlekedésben

Október 23-án, szerdán az ünnepnapi menetrend lesz érvényben a fővárosi közösségi közlekedésben. Az M3-as metró ezen a napon Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik.

A fentebb ismertetett útlezárások miatt tervezetten az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben; az időpontok a lezárások és azok feloldásának függvényében kisebb-nagyobb mértékben változhatnak.

Változások október 22-én

Október 22-én, kedden

  • a 7-es és a 133E autóbusz 16:20 és 17 óra között az Erzsébet híd helyett a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Ferenciek tere, a Március 15. tér és a Rudas Gyógyfürdő megállót. A két buszjáratra a Fővám téren és a Kálvin téren érintett buszmegállóban lehet felszállni.
  • a 11-es és a 111-es busz 17 és 18 óra között a Batthyány teret elkerüli, a Fazekas utca és a Horvát utca között a 39-es busz vonalára terelve, a Széll Kálmán térig közlekedik.
  • a 16-os busz, ha az útlezárás időtartama indokolja, 17 óra körül rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között visz csak utasokat.
  • a 19-es villamos 16:20 és 17:20 között két szakaszon, Kelenföld vasútállomás felől csak a Szent Gellért tér – Műegyetemig, a Bécsi út / Vörösvári út felől pedig csak a Clark Ádám térig, majd csak a Batthyány térig visz utasokat.
  • a 41-es villamos 16:20 és 17:20 között a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körúton (az 56A villamos megállóit érintve) és a Margit körúton (a 17-es villamos megállóit érintve) át közlekedik.
  • A 19-es és a 41-es villamos 17:20 és 19 óra között a Bem rakpart és a Bem József tér lezárása miatt a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körúton át, az 56A, illetve a 17-es villamos megállóhelyeinek érintésével közlekedik.
  • a 39-es busz 17 és 18 óra között rövidített útvonalon, a Goldmark Károly utca és a Fazekas utca között közlekedik.
  • a 47-es és a 49-es villamos 16:20 és 17:20 között egy 15-20 perces időszakban rövidített útvonalon, dél-budai végállomása és a Szent Gellért tér között közlekedik.
  • az 56-os villamos 16:30 és 17 óra között a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között a 61-es villamos útvonalán, a Villányi út–Budaörsi út–Alkotás utcán keresztül közlekedik.
  • a 105-ös busz, ha a Clark Ádám téri  útlezárás időtartama indokolja, 17 óra körül a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Clark Ádám tér és a József nádor tér / Hild tér közötti megállóit. A buszjáratra ez esetben a Deák Ferenc téren a 9-es busz megállóiban, majd ezt követően az 5-ös busz érintett megállóiban lehet felszállni.
  • a 109-es busz 17 és 20 óra között rövidített útvonalon, Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd, budai hídfő között közlekedik.

Október 23-án, szerdán

  • 7 és 10 óra között, ha biztonsági intézkedésként szükséges, lezárják az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását a forgalom elől, ez esetben a metrószerelvények megállás nélkül haladnak át.
  • a 2-es villamos egész nap rövidített útvonalon, Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.
  • a 15-ös és a 115-ös busz a Vértanúk tere és a Báthory utca egész nap módosított útvonalon közlekedik. Az Árpád híd és a Gyöngyösi utca felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér megállót, a Szemere utcában a Batthyány örökmécsesnél állnak meg. A Boráros tér felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér és a Dorottya utca közötti megállókat, a 15-ös és a 115-ös buszra a 9-es busz Báthory utca / Bajcsy-Zsilinszky út, Arany János utca és Szent István Bazilika, a 105-ös busz Hild tér és Széchenyi István tér megállójában, valamint a Vigadó térnél az alsó rakparton, a 2-es villamospótló megállóhelyén lehet felszállni.
  • a 70-es és a 78-as trolibusz Kossuth Lajos téri végállomását egész napra áthelyezik, a trolikra a Kálmán Imre utcában a Honvéd utca kereszteződésénél illetve a Batthyány örökmécsesnél kialakított ideiglenes megállóhelyen lehet felszállni.

Hír és kép forrása: https://bkk.hu/2019/10/kozlekedesi-rend-es-forgalmi-valtozasok-oktober-23/