Ugrás a tartalomra

Könyv a férfigondokról

2019. július 11. csütörtök
Nemrégiben készült el Rosta Gábor kerületi sebész, urológus első könyve
Könyv a férfigondokról

A kerületi Rosta Gábor sebész, urológus pROSTAta címmel jelentetett meg egy különleges könyvet a napokban.

– Miért gondolta úgy, hogy most tollat ragad és ír egy könyvet? – kérdeztük a szakembert.

– Most, hogy nyugdíjba mentem, kicsit több lett a szabadidőm, és az évek alatt lassan megfogalmazódó gondolatok papírra kerültek. Az elmúlt húsz évet a budafoki rendelőben töltöttem, ahol több mint kétszázezer orvos-beteg találkozás tapasztalata gyűlt össze bennem. Minden ember életében legalább egy urológiai epizód megtörténik. A népesség fele férfiemberből áll, akiknek vagy volt, vagy majd lesz problémájuk a prosztatával. Banális megbetegedésnek tűnik a prosztatagyulladás, mely elhúzódó volta miatt az egészséget ritkán, de az életminőséget nagyon intenzíven befolyásolja. A könyv gerince a prosztatagyulladásról szól, nem megfeledkezve a hölgyekről, akiknél a hólyaghurut az élet folyamán egyszer-kétszer biztosan fellép. Elsősorban ismeretterjesztő, nem tudományos módon szeretném felhívni a figyelmet erre.

– Kiknek szól ez a humorban bővelkedő, de mégis tanulságos írás?

– 18-tól 80 éves korig mindenki számára olvasmányos, megfogható, a benne rejlő humorral együtt maradandó ismereteket szándékoztam közzétenni. A tizenegy fejezetből kilenc felöleli a fiatalkortól megjelenő problémáktól a klasszikus időskori prosztatamegnagyobbodás kérdéskörét is, felhívva a figyelmet a prosztatarákszűrés fontosságára. Egy fejezet kifejezetten a nagyon gyakori női hólyaghurutról és vizeletvesztési zavarokról szól. Az utolsó fejezet a férfinép több évezredes problémájáról, a merevedési zavarokról szól, mely szakmánkat sikertörténetté tette.

– A férfiak többsége nem szeret urológushoz járni, mit üzenne nekik, miért ne tartsanak a vizsgálatoktól, és miért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat?

– Elterjedt dolog, hogy a nők évente egyszer szűrővizsgálatra járnak. Férfiember évente férfigyógyászhoz járjon, mert minden életkornak megvan a sajátos urológiai megbetegedés kockázata. A félelem legyőzéséhez, remélem, segít ez a könyv.

A pROSTAta című könyv dedikálással egybekötött bemutatója július 19-én 17 órakor lesz a Campona bevásárlóközpontban, a Libri könyves-
boltban.

(Viszkocsil Dóra)