Ugrás a tartalomra

„Kedvező tavaszi szél”

2017. január 15. vasárnap
Ismét óriási sikert aratott a Budafoki Dohnányi Zenekar újévi koncertje a Klauzál Házban
„Kedvező tavaszi szél”

Vidám újévi koncerttel indította a 2017-es évet a Budafoki Dohnányi Zenekar január 7-én a Klauzál Házban. A közönség sorai között foglalt helyet Karsay Ferenc polgármester, Jánosi Angéla, a mezőkaszonyi testvértelepülésünk középiskolájának igazgatója, valamint kerületünk vezetői, pedagógusai, díszpolgárai.

Karsay Ferenc megnyitóbeszédében az előttünk álló évről és a lehetőségek széles tárházáról beszélt. – Minden évkezdet fogadalmakkal teli, új reményekkel, tervekkel indul. De mindannyian tudjuk, az álmok nemcsak hittel, hanem mindennapi cselekvéssel, kellő mennyiségű ráfordított energiával válnak valósággá. Legyen ilyen számunkra a 2017-es év is: a megvalósult álmok esztendeje! Az előttünk élő nemzedékek munkáját folytatva, és bizakodva, hogy az általunk megtett utat is folytatni fogja a következő generáció – mondta a polgármester, majd így folytatta: – Ha céljaink közösek, terveink világosak, erőfeszítéseink egy irányba mutatnak, akkor látható eredményre vezetnek, és nemcsak az erőfeszítéseink, hanem a sikereink is közösek lesznek!

Karsay Ferenc bejelentette: Budafok-Tétény életében fontos, új esemény lesz 2017-ben. Idén először, Záborszky Nándor születésének napján, június 21-én rendezi meg az önkormányzat a kerület napját, amelyről a képviselő-testület tavaly május 26-i ülésén hozott döntést. A különféle kerületi díjak ünnepélyes átadásával ekkor köszönjük majd meg évről évre a közösség érdekében kiemelkedő munkát végző polgáraink teljesítményét. De összegzésre és újabb közös célok megfogalmazására is alkalmas ünnep lesz minden évben ez a nap. Hiszek benne, hogy hagyományt, új ünnepet teremtünk – hangsúlyozta a polgármester. A kerület vezetője Kodály Zoltán gondolataival zárta a beszédét: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése.”

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester és Karsay Ferenc polgármester közös koccintással kívántak boldog új esztendőt mindenkinek, majd elkezdődött a koncert.
A két részből álló újévi műsor sok meglepetéssel szolgált a vendégek számára. Felcsendült többek között Wagner Das Liebesverbot nyitánya, Liebermann Piccolóversenyének 3. tétele, Strauss Hazafias indulója. Hatalmas sikert aratott Liszt A Villa d’Este szökőkútjai című művének előadása, amelyet Werner Gábor hangszerelt. Egy újévi koncertből nem hiányozhatott Lehár Ferenc Arany-ezüst keringője sem. Az est második felében a zenekar eljátszotta Leroy Anderson Fiddle-Faddle című darabját is. A tavalyi évben elhunyt Bud Spencerről is megemlékezett a Budafoki Dohnányi Zenekar egy filmes összeállítással. Hollerung Gábor még a közönséget is bevonta a koncert egyik darabjába. A Tavaszi szél című dalt a karmester jelzésére a nézők együtt énekelték. A koncertet vastaps zárta Offenbach Orfeusz az alvilágban című nyitányának előadása után.

(Viszkocsil Dóra)


Képgaléria