Ugrás a tartalomra

Igazi kisváros a nagyvárosban

2016. december 20. kedd
Az intézményvezetők szerint az önkormányzatnak fontos, hogy jó legyen itt élni
Igazi kisváros  a nagyvárosban

Dr. Patócs Andrea humánszolgáltatási irodavezető társaságában ültek össze egy kerekasztal-beszélgetésre az önkormányzati intézmények vezetői, hogy a 2016-ban történt eseményekről kicseréljék gondolataikat. Az intézményvezetőket az elmúlt év eredményeiről kérdeztük. 

Dr. Kiss Norbert ügyvezető igazgató a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet felújításáról beszélt. Elmondta, örülnek a betegektől érkezett pozitív visszajelzéseknek, amelyek azt mutatják, hogy látványos a változás, szépül a szakrendelő, korszerűsödnek az eszközök, vagyis az önkormányzat jó gazda módjára segíti és támogatja az egészségügyi ellátást. A BENU patika emeletráépítésével mindegyik háziorvos az új épületbe költözik, így a felszabadult helyiségek lehetővé teszik majd, hogy elkezdődjön a belső felújítás. A rendelőintézet rövidesen belül is megszépül, többek között új burkolatot is kap, ebből is látszik, hogy Budafok-Tétény önkormányzatának nagyon fontos a kerületi lakosok magas színvonalú ellátása.

Az Egyesített Bölcsőde vezetője, az idén Akócsi Ágnes életműdíjjal kitüntetett Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella megköszönte, hogy az önkormányzat támogatásával nemcsak az országos bölcsődék napját, de ezzel egy időben a Magyar Bölcsődék Egyesületének 20. évfordulóját is megtarthatták a Klauzál Házban, ahol diplomás kollégái hivatalosan is értesültek arról, hogy elismerve a kisgyermeknevelők felsőfokú végzettségét, a pedagógus-életpályamodell szerinti besorolást és bérezést kapnak. Az elmúlt évet összegezve kiemelte, hogy a fenntartónak köszönhetően két saját főzőkonyhájuk számára kiképezhettek két diétásszakácsot, a kiírt pályázatok segítségével futóbicikliket vásárolhattak, a Leányka utcában elkészültek a babaházak, a mászótorony, és már a két játszókert felújítása is folyamatban van.

Az óvodák helyzetét az Egyesített Óvoda vezetője, Horváthné Fűkő Zsuzsanna ismertette, aki nagyon örül, hogy az óvodások sportolását is fontosnak tartja a fenntartó, mert így a gyerekek egy része ingyenes úszásoktatásban részesülhet. Az ajándékba kapott korcsolyajegyeket is örömmel fogadta, és attól is boldog, hogy a Futafokon egyre több gyermekük áll rajthoz. Elmondta, hogy családi programként is fontos, de az is nagyon jó, hogy a mozgósításuk az önkormányzat jóvoltából „pénzre” váltható. Minél több gyerek nevez be, annál többet költhetnek az óvodák a sportszereikre. Mivel a fenntartó nem vesz el a terembérleti díjakból sem, így azt is beépíthetik a saját költségvetésükbe, és a gyerekek fejlesztésére fordíthatják. Reméli, egyre több szülő kap kedvet ahhoz, hogy a kerületi óvodák egyikébe járassa gyermekét, amelyhez az is hozzájárulhat, hogy a beíratást kulturált körülmények között, a Klauzál Házban tarthatják.

– Az önkormányzat abszolút partner a munkánkban. Kifejezetten szorgalmazza, hogy naprakész információi legyenek a munkánkkal kapcsolatban, és azt is, hogy napi kapcsolatot ápoljunk a társintézményekkel, mint bölcsőde, gyermekjóléti szolgálat vagy például a Cziffra Központ. Mint fenntartónak, csak a szociális alapellátás biztosítása lenne a dolga, ehhez képest minden költségvonzattal járó, szakmailag megalapozott programunkat támogatja. Dolgozóinknak évente kétszer tudunk jutalmat osztani, és mindhárom idősklubunkban a kötelező létszámon túl plusz egy gondozónőt alkalmazhatunk. Óriási eredmény, hogy emelt dolgozói létszámmal tíz demens klienset tudunk fogadni. Ez sem tartozik bele a kötelező alapellátásba, ahogy az sem, hogy évek óta biztosítja az anyagi hátteret ahhoz, hogy supervisorokat alkalmazzunk, akik mentálisan segítik a gondozókat – számolt be az önkormányzat hozzáállásáról Kiss Andrea, a Szociális Szolgálat vezetője.

A Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, dr. Daróczi Csilla elmondta: az önkormányzat felújítja és karbantartja a Családok Átmeneti Otthonának tavasszal megvásárolt épületét, amelyben negyven családnak képesek teljes körű ellátást biztosítani. Új autójukkal könnyebb foglalkozniuk a veszélyeztetett, valamint védelembe vett gyermekkel és a családokkal. Kaptak színház-, koncert- és cirkuszjegyeket, karácsonyra fenyőfát, nyáron pedig a fenntartó segítségével húsz gyermek nyaralhatott az Erzsébet-táborban. A központ dolgozói szakmai továbbképzésre utazhattak Svájcba, amelynek eredményeképpen adományok érkeznek intézményükbe. Az önkormányzat, a BMTE és az Inter Milan labdarúgóklub összefogásának köszönhetően húsz hátrányos helyzetű gyermekük focizni tanulhat.

A kerület vezetése számára nemcsak a gyerekek és a szociális juttatások fontosak, hanem az is, hogy jó legyen itt lakni, szívesen jöjjenek a kerületbe, jól érezzék magukat, és ezért nagyon sokat tesz – mondta Diófási Gabriella, a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ igazgatóhelyettese, aki az iskolákkal, óvodákkal és civil szervezetekkel való jó kapcsolatot emelte ki. Mint mondta, a kerületben a kultúra és az oktatás nagyon sok támogatást kap, náluk a fenntartó segítségével az idén a teljes színpadtechnika megújult. Az önkormányzattal szervezett közös programjaik közül megemlítette a lakosság számára ingyenes Piactéri meséket és Budafoki Zenés Estéket, a Klauzál Garden Night című programsorozatot és a koncertekkel teli, karácsonyig tartó adventi vásárt.

(Tamás Angéla)