Ugrás a tartalomra

Fél évszázad az emberek szolgálatában

2017. augusztus 19. szombat
Kitüntette a kerület Hajduk Józsefnét, a Szent Bernát Ház gondozónőjét
Fél évszázad az emberek szolgálatában

Fél évszázad az emberek szolgálatábanAz idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Szent Bernát Házban dolgozik immár két évtizede Hajduk Józsefné Szabó Erzsébet, aki a Kerület napján, június 21-én vehette át a Katona Péter-díjat. A szociális munkát hosszú ideje kiemelkedő szinten végző ápoló-gondozó ötven éve dolgozik a kerületben, az idősek otthonában két évtizede teszi könnyebbé huszonöt idős ember mindennapjait– igaz, ma már nyugdíjasként, csak napi négy órában.

Szabó Erzsébet elmondta lapunknak, hogy természetesen örül a kitüntetésnek, ennek ellenére úgy gondolja, az ilyen díjakat inkább a fiataloknak kellene kapniuk, mert egy-egy megerősítés még lelkesebb és lelkiismeretesebb munkára ösztönözné őket.

Elmesélte, hogy tizenhét éves volt, amikor a kastélymúzeumban működő otthon sérült gyerekei mellé került gondozónak. Akkor már nővére is ott dolgozott, tőle kapott kedvet a szociális munkához.

Hét és fél év után azonban, amikor férjhez ment, átkerült a budatétényi központba, a Kápolna utcában működődő Egészségügyi Gyermekotthonok Országos Módszertani Intézetbe (EGYOMI), ahol még huszonkét éven át az értelmi fogyatékos gyermekek ellátásával foglalkozott.

– Rengeteg szeretetet kaptam az ápolt gyerekektől, hálás feladat volt a velük való foglalkozás – mondta az ápoló, majd az utóbbi húsz éve került előtérbe. A bentlakásos, önkormányzati fenntartású idősek otthonában huszonöt idős hölgy lakik, akik közül a legidősebb kilencven év feletti. Az itt élő gondozottak a napidíj fejében orvosi felügyeletet és sok-sok gondoskodást kapnak az ellátásuk mellett.

– Minden napunk a fürdetéssel kezdődik, majd jön a reggeli és a gyógyszerek beadása. A létszámból is adódik, hogy nagyon otthonos, családias hely a Szent Bernát Ház, remek, többnyire fiatal munkatársakkal dolgozom. Mindenkire oda tudunk figyelni, ha gondjuk-bajuk van, könnyen segíthetünk. Egyágyas szobából csak egy van, inkább két vagy három személy lakik együtt. Igyekszünk kellemes elfoglaltságokat biztosítani az ott lakóknak: tévét néznek, rejtvényt fejtenek, beszélgetnek, és sokat sétálnak – beszélt a napi tevékenységekről Szabó Erzsébet, aki az ötven év munka és a kitüntetés átvétele után sem gondolkodik azon, hogy búcsút vegyen az idős gondozottaktól.

(Tamás Angéla)


Nyitókép: Hajduk Józsefné Szabó Erzsébet :: Fotó: Kocsis Zoltán