Ugrás a tartalomra

Enyhül az idő a következő napokban

2018. március 01. csütörtök
Kezdetben hideg, téli időre számíthatunk, majd enyhülés következik, de csapadékos lesz az idő.
Enyhül az idő a következő napokban

Várható időjárás az ország területére 2018. március 1. és 6. között:

Általános jellemzés

Kezdetben hideg, téli időre számíthatunk, majd enyhülés következik, de csapadékos lesz az idő.

Csapadék

Csütörtökön délután még inkább csak az ország délnyugati részén, holnap már másutt is több helyen várható havazás, pénteken késő délután délen, délkeleten ónos eső, fagyott eső is kialakulhat. Péntek 0 óráig a Dél-Dunántúlon lepel-9 cm porhó várható, az 5 cm fölötti hómennyiség Baranyában és Somogy megye déli felén valószínű. Péntek 0 és szombat 0 óra között délnyugaton és az Alföld déli részén további 8-12 cm közötti hóréteg várható.

Szombatra virradó éjjel újabb csapadékzóna éri el térségünket, ennek nagy része havazás lesz, de Dél-Magyarországon ónos eső is várható. A legtöbb csapadék a Dél-Alföldön lesz, és a zöme szombat reggelig le is esik. Ebből a rendszerből délen és a Tiszántúl középső részén további 5-10, a főváros térségében lepel-4 cm hóréteg kialakulása valószínű.

Vasárnap újabb csapadékzóna érkezik, de ezzel együtt már intenzívebb melegedés is várható a magasban. Ezért a havazás egyre inkább az északi, északkeleti területekre szorul vissza, délen viszont – főként a hajnali, reggeli órákban – ismét előfordulhat ónos eső, de napközben ott inkább eső várható. Ebből a rendszerből már kevesebb lesz a csapadék mennyisége, megmaradó hó inkább csak az Északi-középhegység tágabb környezetében lehet, ennek becsült vastagsága 5 cm alatt marad.

Hétfőn átmeneti szárazabb időszak után kedden újra beborul, akkor viszont túlnyomó részben eső lesz a jellemző csapadéktípus.

Hőmérséklet

Péntekre virradóan a vastag hóval borított tájakon, jellemzően ÉK-en -12, -14 fok is lehet, másutt -6, -11 fok várható. Ezt követően lassan megszűnnek a kemény fagyok, de nagy területen még -5 fok alá süllyedhet a hőmérséklet. Az időszak végén -2, +3 fok közé mérséklődik az éjszakai lehűlés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti -2, +2 fokról az időszak végére 2, 8 fokig emelkedik.

Szél

Ma napközben a megélénkülő, Sopron térségében a megerősödő (30-45 km/h) délkeleti szél a Dunántúl északnyugati részén helyenként kisebb hófúvást okozhat. Estétől mérséklődik a légmozgás, és a rákövetkező napokban hófúvás már nem valószínű.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat