Ugrás a tartalomra

Éjszaka a múzeumban

2016. július 12. kedd
Budapesten több mint százharminc múzeum és kiállítóhelyiség csatlakozott
Éjszaka a múzeumban

– Nagyon jól sikerült, jó hangulatú éjszaka volt. Több mint ezerötszázan fordultak meg nálunk délután hat óra és éjfél között – tudtuk meg Serfőző Andreától, a Csodák Palotája marketingvezetőjétől, aki szerint látogatóik körében az Öveges teremben bemutatott fizikai kísérletek és az idén újdonságnak számító Buborékshow aratták a legnagyobb sikert. A gyerekek és felnőttek között, ahogy más napokon is, igen népszerű volt a több mint száz játékkal berendezett, ezerhétszáz négyzetméteres fizikai játszóház. A műanyagokról szóló tudományos előadáson is sokan részt vettek, bár a témát hallva először kissé megszeppent a közönség. Iván Béla, az MTA levelező tagja azonban a magával hozott interaktív eszközökkel pillanatok alatt magával ragadta hallgatóságát. A marketingvezető hozzátette: sokan csak fél órával éjfél előtt érkeztek, és azonnal a Campona parkolójába siettek, hogy egy fizikai reakció következtében „felrobbantott” hordó, a nagy Bumm! részesei lehessenek.

Juhász Károly, a nagytétényi kastély igazgatója elégedetten számolt be lapunknak a múzeum látogatottságáról és kínált programjaikról. Elmondta, hogy helyszínükön háromszázötven karszalagot vásároltak az érdeklődők, és még vagy ötszázan érkeztek hozzájuk más kiállítóhelyekről. Legsikeresebbnek a Hugonnai Vilma személye köré szőtt nyomozós játékot tartja, úgy látta, ezt nagyon szerették a gyerekek. A múzeumpedagógiai foglalkozások és a kézműves dolgok is érdeklődésre találtak, a tűzzománckészítőhöz például csak hosszas várakozás után lehetett odaférkőzni. Számára azonban az volt a legnagyobb boldogság, hogy a kastélyba érkezők közül csak kevesen mentek tovább, a többség az összes programjukon, így az este sorra kerülő világzenei koncerten is részt vett, amelyen magyar népzenei alapokon nyugvó, sajátos csengésű dallamokkal varázsolta el a közönségét a Mirna zenekar.

A Törley Gyűjtemény- és Látogatóközpontban nagyon jól sikerült a kapunyitás, az első órában száznál is több látogató érkezett, így az első pinceséta nagy létszámmal indult. Sokakat vonzott a szerencsekerék, amelynek forgatásával a hűtőmágnesen és a két deciliteres pezsgőn kívül a szerencsés kezűek 0,75 literes Törley Orfeum Rosé pezsgőt nyerhettek az ezerkétszáz forintért megvásárolt, minden helyszínre érvényes karszalag mellé. Micheller Myrtill esti koncertjén teljesen megtelt a látogatóközpont átriuma, és Takáts Esztert is sokan hallgatták, Lőrik Tamás mégsem elégedett maradéktalanul.

– A tavalyi háromezer látogatóhoz képest idén kevesebben jöttek el hozzánk – tájékoztatta lapunkat a Törley Pezsgőpincészet Kft. termékmenedzsere, aki munkatársaival már azon töri a fejét, jövőre mivel készüljenek erre az éjszakára. Felmerült ötletként, hogy a korai kezdést esetleg összekötik egy kifejezetten gyerekeknek szóló programmal is, a délutáni koncert helyett pedig inkább az éjszakai órákra szerveznek valamiféle halkan szóló, szolid muzsikát.. (T. A.)