Ugrás a tartalomra

Csere Gáspár megvédte címét

2018. szeptember 24. hétfő
Gáll András és öttusázó társai váltóbajnokok lettek
Csere Gáspár megvédte címét

Szeptember 9-én rendezték a Wizz Air Félmaratont, az utóbbi években egyre pezsgőbb fővárosi utcai futóélet egyik csúcseseményének számító versenyt, amelyen két kategóriában is nagyszerű budafoki siker született.

Csere Gáspár megvédte címét Az értékesebb természetesen napjaink legjobb magyar maratonistájáé, Csere Gáspáré, aki az abszolút értékelésben második lett a kenyai Mathew Kosgei mögött, s ezzel megvédte tavaly megszerzett országos bajnoki címét. Gáspár tősgyökeres budafoki, illetve budatétényi (mindkét városrészben lakott összesen huszonöt éven keresztül), s a 27 éves atléta csak két éve költözött át a szomszédos kerületbe, a tizenegyedikbe. 
– Tirolban, magaslati körülmények között készültem a Wizz Air Félmaratonra – mondta Gáspár, aki serdülőként nem is egyszer győzött a Futafokon. – Az a néhány hét sokat jelentett nekem, talán ennek is köszönhettem azt a jó, 1:07,13 órás eredményt s az országos bajnoki elsőséget. Maga a verseny kellemes körülmények között zajlott, egyáltalán nem volt túlságosan meleg, persze ehhez az is hozzájárult, hogy reggel nyolckor kezdtünk, s szeptember elején ilyenkor már éjszaka le szokott hűlni a levegő. Hála Istennek nagyon jól ment a futás, különösen a második felében tudtam taktikusan, gazdaságosan versenyezni. Az elején nem volt egyszerű, mert kicsit korán volt még, meg az utóbbi napokban fáradt voltam az edzőtáborból való átállás miatt. Aztán az élmezőny kezdett fáradni, én pedig egyre harmonikusabbnak éreztem a mozgást, főleg a technikás szakaszokon, emelkedőkön. Az utolsó 3 kilométer 9:07 lett, tehát még gyorsulni is tudtam. Köszönöm Istennek, hogy ezen a versenyen is nagy erőkkel támogatott! Hálás vagyok Szabó Imre edzőmnek és klubomnak a felkészítésért! Apropó, levegő: a főváros kissé szmogos levegője szokatlan volt a tiroli kristálytiszta „ájer” után, de hát ilyen értelemben a körülmények valamennyi résztvevő számára azonosak voltak.
Gáspár elindul egy hónap múlva a Spar Budapest Maratonon, amely ugyancsak országos bajnokság, a dupla hosszúságú, 42 195 méteres távon.
És akkor a másik budafoki vonatkozás: a háromfős csapatok váltóversenyét a Trion SC öttusázó fiataljai nyerték, Kardos Bence, Gaál András, Gáll András összetételben. A hajráember, a 15 éves Gáll Andris Sörház utcai lakos, idén csapatban U17-es Európa-bajnokságot nyert háromtusában, s a budafoki Sportfórumon a Kerület Sporthőse címet is kiérdemelte titkos szavazással.  (VH)