Ugrás a tartalomra

Budafoki borok a Top 100-ban

2017. február 16. csütörtök
A Lics Pincészet Szekszárdi Bikavére és Tamás-válogatása a legjobb italok között
Budafoki borok a Top 100-ban

A múlt év jól végződött, újabb sikert értek el a budafoki Lics-borok, a Szekszárdi Bikavér és a Tamás-válogatás bekerült a Top 100 legjobb magyar borai közé. Ez utóbbi a vörösbor kategóriában országos harmadik lett!

A kis Lics Tamás mostanában nagy napjait éli, mert a róla elnevezett bor előkelő helyen végzett a rangos listán. 2014-ben az előző évjárata is benne volt a legjobb százban, szintén az előző évjáratú Szekszárdi Bikavérrel együtt. Tamás, a négy Lics unoka közül a legnagyobb, tizenkét éves, a borászat utánpótlása tehát a következő évtizedekben is biztosított lesz a családon belül.

Az ismert budafoki borász házaspár, Lics László és felesége, Éva asszony 1990-ben alapították szőlészeti-borászati vállalkozásukat, két évre rá költöztek be a Kossuth Lajos utcai pincészetbe, és azóta egyre jobb borokkal örvendeztetik meg a hazai és a külföldi borkedvelőket. A negyedszázad alatt a Lics-borokat országos és nemzetközi szinten is jegyzik. A hazai mellett a kerületi elismerések sem maradtak el, például tavaly Lics László lett az Év Vállalkozója. Hosszú, kitartó munka vezetett az újabb sikerig, a top százba kerülésig.

– A sikerért minden évben meg kell küzdeni, ami nemcsak a mi szakértelmünktől, hanem az időjárástól és a szőlőtől is függ – mondja Lics Judit, a családi borászat egyik vezetője a gratulációnk után. – Szinte az egész családunk itt dolgozik, a szüleink, én, a testvérem, a felesége, így talán még jobban odafigyelünk a minőségre. S a mi gyermekeink is ebbe nőnek bele. Nekem és Balázs testvéremnek két-két gyermekünk van, biztosak vagyunk benne, hogy a négyből lesz utánpótlásunk. Mindenesetre mind a négy unokának van már róla elnevezett bora.

– Hogyan fogadta Tamás, hogy a „bora” harmadik lett a Top 100-ban?

– Nagyon örült neki és büszke rá. Nagy dolog, hogy a Tamás-válogatásunk, a cabernet sauvignon-merlot házasításunk ilyen jól sikerült, de büszkék vagyunk a Bikavérünkre is, amely Budafok város bora is. Szép volt a tavalyi termésünk, egészségesek voltak a szőlők, bár nem voltak magas fokok, mégis összességében elégedettek lehetünk.

– Látni már, hogy az idén milyen termésre számíthatnak?

– Most még nem. A hosszú, hideg tél nem árt a szőlőnek, megvéd a kórokozóktól, a szőlőbetegségektől. Csak tavasszal ne legyen fagy!

– Egy ilyen Top 100-as siker mit jelent a borászatuknak?

– Nagyon sokat, rangot, és komoly elismerést. Ez a mi munkánk gyümölcse, értelme! S külön öröm, hogy budafoki borokról beszélünk, hiszen itteni érlelésűek, helyi pincében.

(Temesi László)