Ugrás a tartalomra

Az innovátor

2018. szeptember 23. vasárnap
Pezsgős koccintás Törley József emlékére a Klauzál Házban
Az innovátor

A kerület egyik legnagyobb rendezvényéhez, a borfesztiválhoz kapcsolódva nyílt kiállítás Törley, az innovátor címmel a Klauzál Ház földszinti aulájában. A tárlat megrendezésével a szervezők nem titkolt célja hidat építeni a budafoki és a Budavári Borfesztivál, valamint a Törley Manufaktúra és a művelődési központ közé.

A megjelenteket Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte, Törley Józsefet pedig Lőrik Tamás termékmenedzser méltatta.

Horváth Ildikó művészeti referens – miután üdvözölte a vendégeket, a kiállítókat és az érdeklődőket – felhívta a figyelmet az aulában elhelyezett tabletekre, amelyeken a látogatók a kiállítás anyagát kiegészítő multimédiás tartalmakat, hang-, kép- és videofájlokat találhatnak. A kiállítást Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezetője nyitotta meg, aki ízelítőt adva a kiállításon látható anyagból, kiemelt néhány, kevesek számára ismert érdekességet is. Megemlítette, hogy Törley József pezsgőjét előbb kóstolták meg a franciák, mint a magyarok, és amikor huszonkét évesen megalapította reimsi pezsgőgyárát, amit Promontorra (ma Budafok) telepített, Luis François-t hívta pezsgőmesternek. 1890-ben épített üzemét a kor legmodernebb eszközeivel, gőzgépekkel, elektromos berendezésekkel szereltette fel, és ő alkalmazta Magyarországon először a fagyasztásos seprőtelenítést.

Beszélt arról is, hogy Törley József az elsők között szerzett jogosítványt és vásárolt céges teherautókat, valamint az első autóbalesetet is ő okozta: a Rákóczi úton elütött egy utcaseprőt, akit azután háromhavi munkabérrel kárpótolt. A korabeli plakátok kapcsán az ügyvezető kitért a pezsgőgyáros reklámtevékenységére, sikeres vállalkozására és a Ferenc József által adományozott nemesi címre is, majd stílusosan Törley pezsgős koccintásra invitálta a megjelenteket.
A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg a Klauzál Ház földszinti aulájában, mielőtt azonban a tárlat anyaga visszaköltözne eredeti helyére, a Törley Manufaktúra Anna utcai látogatóközpontjába, a tárlat zárásaként ezen a napon 18 órakor Lőrik Tamás Törley pezsgő, a Hungarikum címmel előadást tart az érdeklődőknek a budafoki pezsgő páratlan pályafutásáról.

(Tamás Angéla)