Ugrás a tartalomra

Alkotások kedvtelésből

2018. július 15. vasárnap
Millavári Silvia a kiváló képzőművészeti tanszak vezető tanára
Alkotások kedvtelésből

A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola honlapján nézelődve, a képzőművészeti tanszakot tanulmányozva egy videofelvételre lesz figyelmes az ember. Az érdeklődőbbek nyilván le is játsszák, hogy képet alkothassanak arról, mit is tanulhatnak a gyerekek ezen a tanszakon.

– A tízperces film, amelyben csak a szorgos, ügyes kezek, az alkotási folyamat fázisai és az elkészült képzőművészeti „termékek” látszanak, évekkel ezelőtt készült, és figyelemfelkeltésnek szántuk – mondta Millavári Silvia, a tanszak vezető tanára, akinek fiatalkorában eszébe sem jutott, hogy tanár legyen.
Elmesélte, hogy eredetileg a szobrászat vonzotta, a szomszédjukban azonban lakott egy keramikus, akinél, ha kedve szottyant, korongozhatott, így rövidesen átpártolt a kerámiához, amelyben, ahogy telt-múlt az idő, egyre nagyobb örömét lelte.
– A főiskolát nem tartottam annyira élvezetesnek, mint ahogy számítottam rá, de 1990-től, amióta itt dolgozom, igen jól érzem magam a bőrömben. Nagyon kellemes, bizsergető érzés, amikor azt látom, hogy az instrukcióim hatására, a segítségemmel vagy saját elgondolás alapján kikerül a gyerekek keze közül egy alkotás, vagyis a „csoda” – mesélte a művésztanár, aki Radóczy Máriát váltotta az iskolában. Egy kiállítás vonzotta a tanári pályára, de különösképpen a művészeti iskolába, mert elmondása szerint olyan gyönyörű munkákat látott itt, hogy kedvet kapott az oktatáshoz.
A képzőművészeti tanszak, év vége lévén, most is nagyszabású kiállítást tartott: a május 24-én nyitott tárlaton a tanév „termését” mutatták be az érdeklődőknek. Millavári Silvia az anyagok válogatása közben kérdésünkre válaszolva arról is beszélt, hogy az itt töltött huszonnyolc éve alatt miben lát változást.
– Annak idején jó néhány gyerek töltött el itt hosszú éveket anélkül, hogy művészeti pályára készült volna. Jól érezték magukat, lubickoltak a lehetőségben, élvezték az elmélyült munkát, de a gyorsuló világgal párhuzamosan a gyerekek türelme is egyre fogy – összegezte észrevételeit a tanszakvezető, majd kiemelte: minden itt tanuló gyerek legalább egy alkotása látható az ünnepi kiállításon, előfordulhat azonban, hogy egy alkotó diák több munkája is a közönség elé kerül.
A tárlókban, a posztamenseken és falakon a gyerekek által készített kézműves- és textilmunkák, fotók és szobrok, festmények és tusrajzok sorakoznak, valamint néhány olyan alkotás is, amely a Kerület napjára kiírt pályázatra készült Budafok régen és most címmel. (Tamás Angéla)