Ugrás a tartalomra

Adni és kapni: lábnyiki csángó gyerekek első „rokonlátogatása” kerületünkben

2017. február 13. hétfő
A 16 gyerek, 9 szülő és 2 tanítónő érkezett a lábnyiki Magyar Ház delegációjaként a moldvai Bákó megyei településről, amely az egyik legkeletibb magyarok lakta falu Romániában. Három eseménydús napot töltöttek nálunk, Budafok-Tétényben.
Adni és kapni: lábnyiki csángó gyerekek első „rokonlátogatása” kerületünkben

A budafok-tétényi keresztalja tagjai tavaly pünkösdkor Karsay Ferenc polgármester és Németh Zoltán alpolgármester vezetésével a csíksomlyói zarándoklaton, közösen ellátogattak a Budapesttől közel 900 km-re levő Lábnyikba is. Ott olyan kedves fogadtatásban volt részük, hogy a szervezők úgy gondolták, ezt a csodát másnak is látnia kell, így meghívták a Magyar Ház tanulót, tanítóit ide Budafok-Téténybe. A több száz km-t legyűrve, 15-16 órás út után csütörtökön érkeztek meg kerületünkbe. A bő három napos programjukba a szervezők igyekeztek minél több élményt, látnivalót beleszőni, a gyerekeknek volt gokart és lézerharc, a felnőttek a Törley múzeumba látogattak el Karsay Ferenc polgármester kalauzolásával, majd esti városnézés következett, a gyerekeknek pedig korcsolyázás a Piac téri jégpályán. Másnap, pénteken a felnőtteket parlamenti látogatásra, majd ismét városnézésre vitték, a gyerekek a Bartók iskolában, két általuk megválasztott tanórára ülhettek be, ezt közös program követte a felnőttekkel együtt az Aquaworldben, a gyerekeknek mozi is volt a Cinema City Camponaban, majd látogatás a vasútmodell kiállításon, a Klauzál Házban.

Szombaton délután kiemelt esemény volt a lábnyiki vendégek számára a Szelmann Házban tartott Polgári Bál, melynek házigazdái Karsay Ferenc polgármester, valamint Németh Zoltán és Szepesfalvy Anna alpolgármesterek voltak. Az este két védnöke pedig Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Szabolcs Attila, parlamenti képviselő, a Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke.

A lábnyikiak közel egy órás zenés-táncos-szavalós műsort adtak elő a báli közönségnek. Ezt követően a jelenlévőkkel együtt énekelték el a régi Csángó Himnuszt. A vacsorát rögtönzött csángó táncház is követte. A rendezvényen elhangzott: a moldvai csángó falvakban még ma is elképzelhetetlen, hogy két ember szó nélkül menjen el egymás mellett, még ha nem is ismeri egymást. Két mondatot biztosan váltanak. A legudvariasabb megszólítás, ha „keresztanyának”, vagy „keresztapának” nevezik egymást. „E szép szokást megtartva, most megszólítjuk most mi is Önt.” – hangzott el. A jelenlévők a helyszínen tájékozódhattak a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tevékenységéről, a csángó gyerekek felkarolási, támogatási lehetőségeiről.

A bál egyik házigazdájaként erre bíztatta a budafok-tétényieket Karsay Ferenc polgármester is. Mint fogalmazott, a szülőföldjükön, Moldvában a megmaradásukért évszázadok óta küzdő csángó magyar testvéreink támogatásakor a legfontosabbak a személyes kapcsolatok. Ennek egyik módja a „keresztszülői” program, amelynek lényege, hogy az ott élő nemzettársaink érezzék, nincsenek magukra hagyva, számíthatnak ránk, az anyaországi magyarokra.

„Évértékelők ideje van és a báli időszak kiváló alkalom a kerület helyzetének értékelésére is.” – mondta báli köszöntőjében az est egyik védnöke, Németh Zsolt. Az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, az elmúlt időszakban sok aggodalom fogalmazódott meg a 2017-es évvel kapcsolatban, de fontos, hogy az aggodalmakon túllépve legyen bennünk remény is a jövőt illetően. A reményt joggal alapozhatjuk az elmúlt időszak eredményeire, hiszen látható, érzékelhető, hogy Budafok-Tétény gyarapodik, csinosodik, a közösséget szolgáló beruházások egész sora valósult meg. A kerület fejlődését nagyban segítik a civil szervezetek, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a közösségépítésben. Mindezt pedig tovább erősíti a stabil, kiszámíthatóan működő önkormányzati vezetés, ami lehetővé teszi a további építkezést. – fogalmazott Németh Zsolt. Minden esetben, amikor az aggodalmak kerekednének felül, jusson eszünkbe az a bibliai példázat, hogy amikor a háborgó tengeren Jézus lecsendesítette a tengert és a tanítványainak azt mondta: „Miért féltek? Miért nincs hitetek?” A Külügyi bizottság elnöke hozzátette: az tehát a feladatunk, hogy az elkövetkezendő időszakban erősödjünk meg a hitünkben, az értékeinkben, és akkor az a stabilitás, az a kiszámíthatóság, amely a kerületünket - tágabb értelemben pedig a hazánkat - jellemzi, el fogja ezeket az aggodalmakat oszlatni.

A szombati rendezvényen a delegációból azok a csángó gyerek is „befogadó szülőre” találtak, akiknek nem volt még ilyen anyaországi támogatójuk. A báli tombolajegyekből befolyt összeget pedig adományként átadták a Magyar Ház vezetőjének.

A szervezők külön is megköszönték a támogatóknak, cégeknek, magánszemélyeknek, hogy segítségükkel a lábnyiki gyerekeknek sikerült három felejthetetlen napot szerezni. Köszönik Hollós Györgynek a gokartozást és a lézerharcot, a Törleynek a múzeumlátogatást, a Hófehér Fóka Úszóiskolának a buszos szállításokat, a Bartók iskolának a tanórákat, a vendéglátást, az Aquaworldnek a kedvezményes belépőjegyeket, a Cinema City Camponanak az tiszteletjegyeket, a Klauzál Háznak a vasútmodell kiállításra szóló belépőket, Szabó Tamásnak a finom ebédet (CANTINA-PARTY Szerviz - Camp-Caffé Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság), Kertész Ákosnak az ízletes süteményeket (Brucker Sütő és Cukrászipari Kereskedelmi Kft.), a kerületi befogadó családoknak pedig, akiknél a gyerekek lakhattak, a szíves vendéglátást.