Ugrás a tartalomra

A természet hangjai

2019. április 25. csütörtök
Április hónap művészének választották Kolta Péter jazzgitárost
A természet hangjai

Pécsen született. A zenetanulást zongorán kezdte nyolcévesen, bár akkor még grafikus szeretett volna lenni. Tizenévesen váltott gitárra, és elhatározta, hogy zenével fog foglalkozni, gitáros lesz. Saját magát képezte, minden lehetőséget megragadott a fejlődéshez. Szombathelyen szerzett tanári diplomát. Ezt követően New Yorkba utazott, ahol gitártanárként dolgozott, éjszakánként pedig blueszenét játszott amerikai muzsikusokkal.

A természet hangjaiHazatérve a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzgitár szakos hallgatójaként tanult olyan művészektől, mint Babos Gyula, Binder Károly, Borbély Mihály, Horányi Sándor és László Attila. 2007-ben szerzett diplomát, azután ismét külföldön dolgozott. Zenélt többek között Oroszországban, Norvégiában, Jamaikában, Barbadoson, New Orleansban.

Itthon többek között olyan előadókkal dolgozott és dolgozik együtt, mint Kovács Kati és Wolf Kati. Rendszeresen zenél együtt David Yengibarian örmény harmonikaművésszel, tavaly közös lemezt is készítettek. Publikál a Jazzma európai hírű jazz-zenei szaklapban. A könnyűzene mellett nagyon fontos számára az alkotás. Saját szerzeményeit klasszikus gitáron játssza flamenco technikával, ami egyéni stílust ad játékának. Együttese, a Trio Kolta 2018-ban a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál vendége volt.

Kolta Péter szinesztéziával, színhallással született. Saját szavaival élve: „Számomra a muzsika hangokba öntött festmény, egy kép pedig vászonra vitt zene.” Gyermekként grafikus szeretett volna lenni, de ma már nem fest, nem rajzol. Zeneszerzéshez azonban használja különleges képességét. Nemrég megjelent lemezén csupa olyan mű szerepel, mely híres és kevésbé ismert képekről szól. Februárban Los Angelesben és Las Vegasban tartott előadást a szinesztéziáról, tavasszal Magyarországon is több iskolában beszél színhallásáról, és igyekszik megosztani ezt a különös élményt a diákokkal.
Kolta Péter nagyon szereti a természet hangjait, a természetes hangokat, a vidékies környezetet. Ezért is költözött családjával Budafokra, itt alkot klasszikus és flamenco gitárján, szólóban és trióban egyaránt. (VH)